2017-11-27

Régiből újat


Nagy szerencsénk a házhoz tartozó, a nappalival összeköttetésben lévő terasz, pláne, hogy fedett, így sokkal többször használható, mint azt az időjárás megengedné. Nagyméretű, akácfa kerti bútor garnitúránk egy meghosszabbítható asztalból, karfás székekből és egy padból áll, és a hosszú szezonban (tavasztól őszig) jó szolgálatot tesz. Ősszel, mielőtt téli álomra szenderülne, úgy gondoltam, nem árt neki némi tuningolás, mert az elmúlt két évben elmaradt az évi rendszeres faápolás, és ez meg is látszott a felületen.


Nagyobb kerti ház vagy garázs híján az asztal és a pad a teraszon vészelik át a telet, míg az összecsukható székek a gyerekek kisházának indult - ma már szerszámos - tárolóban pihennek. A nagyobb bútorokra eddig nem került semmi, ám az időjárás viszontagságainak kivédésére most  bútortakaró fólia fog kerülni rájuk, ami ha elég jó minőségű anyagból készül, véd a külső szennyeződésektől, nedvességtől, UV sugárzástól, és jól szellőzik, hogy ne párásodjon/penészedjen be alatta a bútor. Szóval hasznos dolog, bármikor bevethető, pl. nyáron, ha elutazunk otthonról.



Főleg az asztal felülete ment tönkre az utóbbi időben, bár a fedett terasz miatt nedvesség nem érte, de a napsütés, kisebb sérülések és olajos szennyeződések is nyomot hagytak rajta.


Mielőtt bevetettem volna a megfelelő kezelőanyagokat, még egy alapos előkészítés várt rám. Először egy ronggyal letörölgettem aprólékosan a felületet, a lécek közötti réseket és főleg az asztal alját, belső léceit, ahol a pókhálók és szöszmöszök behálózták. 
 


Ezután következett a csiszolás, egy erősebb, durvább a sérült, elhasználódott felületeknél, és egy finomabb csiszolókoronggal az éleknél.



Mire végeztem vele, a macskánk is megelégelte a dolgot, és durván szemrehányó tekintettel átmenetileg visszafoglalta az asztalt. 


Öröme nem sokáig tartott, mert a csiszolás utáni újabb portalanítást követően előkerültek a Poli-Farbe favédő termékei: egy doboz (2,5 literes kiszerelésű) Boróka Base fakonzerváló alapozó és egy  doboz Boróka Satin selyemfényű vastaglazúr. 


Az alapozót nem szabad kihagyni a sorból, mert a bútorápolásnál - különösen ha fa anyagú bútort szeretnénk felújítani - fontos a megfelelő előkészítés. A Poli-Farbe Boróka Base mélyen a fa belsejébe hatolva szívódik fel, és komolyabb károk (rovarkárosítás,  gombakártevők, szürkepenész) ellen is hatásos, akár megelőzés céljából is. Oldószeres bázisú, 24 óra a száradási ideje (időjárástól függően természetesen), és ecsettel kell felvinni a felületre. Könnyen, gyorsan lehet haladni vele, használat előtt fel kell keverni!




Ha megvártuk a minimum száradási időt, és jól beszívta magába a bútor az alapozót, másnap jöhet a lazúr a választott színben. Ezt is alaposan fel kell keverni használat előtt, illetve leszedni a felületén esetlegesen képződött "bőrréteget". Ecsettel vagy lakkhengerrel dolgozzunk, a termék oldószeres, tehát nem árt a környező felületeket védeni, a kezünkre kesztyűt húzni.


A Poli-Farbe Boróka Satin selyemfényű oldószeres vastaglazúr ellenáll az UV sugárzás káros hatásainak és hosszan tartó védelmet nyújt a bútornak a kopás-, és karcállóságot növelő és vízlepergető tulajdonságot biztosító viasz adalékokkal. A száradás itt is minimum 24 óra (hőmérséklet és a páratartalom függvényében változhat). A felvitele 2 rétegben javasolt.



Minőségi ellenőröm ismét árgus szemekkel figyelte és jóváhagyta a műveleteket. A különbség szembetűnő, minden részletében gyönyörű színe és fénye lett az asztalnak, egészen más minőségű a felület, mint eredeti korában. Az őszi hónapokban még használatban lesz, aztán megy a fólia alá, hogy tavasszal megújulva, felfrissülve használhassuk. Folyt. köv. az ülőfelületekkel!




Fotók: Kedvenc Otthon



Szólj hozzá!

1 megjegyzés:

Takács Veca írta...

Jók a képek, igazán békés/meleg hangulatot árasztanak :) Tetszik nagyon az oldal, láttam érdekelnek a dekorációk is. Én mindig online újságban nézem https://www.ujsagomat.hu/jysk/aktualis-katalogus-csutortoktol-08-03-2018-0/