2011-11-04

Képkeretek új szerepben - Hogyan készült?

Kiszakítani egy tárgyat az eredeti funkciójából és egy másikat adni neki nem mindig egyszerű feladat.
Mindezt úgy, hogy közben ne azt érezzük, hogy a fene nagy kreatívkodás közben jól meg is erőszakoljuk a dolgot. Nekem úgy a jó, ha az átalakítás valami szépet és valami funkcionálisat szül egyszerre. Egy pár héttel ezelőtti Nők Lapja dekoranyagban erre tettünk kísérletet.


Az alapanyagokat pincében talált régi, és kevésbé régi, de jelen formájában kevésbé izgalmas képkeretek szolgáltatták, illetve vadiúj, otthon porosodó ikeás (KVILL) asztali keret is kereste új formáját.


Ez utóbbiból kulcstartó született. Eltávolítottuk az eredeti hátlapot, helyére méretre vágott faros lemez került  képtartó elemmel együtt. A farost lemezt dekorpapírral decoupage-oltuk, illetve egy-egy kisebb méretű bútorgombot erősítettünk rá, aminek menetes végéből levágtunk annyit, hogy a faltól ne tartsa el a keretet. A dekorálástól függően bármilyen stílusú előtérben megállja a helyét, a fricskát az adja a dolognak, hogy a klasszikus díszítés ellenére a keret műanyag. Miután végeztünk az átalakítással, a kérdés, hogy a műanyag keret mennyire elfogadható, fel sem merült.


A kissé ütött-kopott arany színű keretnek volt egy kis mélysége, érdemes volt tehát ezt kihasználni. Az üvegfiolákba rakott virágdekorációval (azt valahonnan belógatva, vagy egy öntapadó koronggal az üvegablakra erősítve) már sokszor találkoztunk, csak egy kicsit tovább gondoltuk a fiolák keretbe való sorolásával. A keret mélységéhez illeszkedően leszabtunk egy kis lécdarabot, amibe megfelelő nagyságú lyukakat fúrtunk. Hogy a fiolák megtartsák magukat a felszínen, vastagon szalagot erősítettünk rájuk a léccel való találkozási pont felett. A keretet egy kicsit csiszoltuk, portalanítottuk, majd óarannyal spray festékkel színre fújtuk.


A fotózásra való készülődés: helyüket keresik a dekorációk. Itt még nem is látszik, hogy a virágokkal együtt mennyire látványos lesz az összkép.


A doboz-szekrény ötletét az adta, hogy a meglévő, semmitmondó keretünk és egy korábbi dekoranyagban használt ládánk éppen passzolt egymáshoz. Természetesen nem mi találtuk fel a spanyol viaszt, számtalan doboz-szekrényt láttam már az egészen kicsi és az egészen nagy - nagy polcos szekrényt vagy tolóajtót keretező - példákig. A láda eredetileg borosláda volt, majd az átfestett virágládából újabb átfestéssel, és a keret rárögzítésével kis polcos szekrény lett. Újrahasznosítás a köbön.


A rusztikus-romantikus vonulat adta volna magát, de inkább kiemeltük belőle a jajpiros festékkel, és a belső, glamouros tapétázással. 2 polcot kapott a belső oldalára szögelt kis tartó lécek segítségével.

Szerintem vagány lett. A variációk száma persze végtelen.

Az ékszertartós verziót a közös ötletelés és talán saját vágyódásom szülte az átláthatóan és gubanc nélkül tárolt ékszerek iránt. A Bútortuningos kerámia fiókgombokba már korábban beleszerettem. Mikor felmerült a keret témánál a felhasználásuk, komoly "nehézségek" árán sikerült leválogatnom azt a pár darabot, ami végül felkerült. Komoly szépségek vannak a kínálatban. A csipkedekorációról már tegnap is szó esett, trendi vagy sem, a csipke örök, és nagyon látványos mindenféle formában. Itt épp nagyon hasznos is, a fülbevalók tárolásában csillagos ötös.


A képek alapján nyilván ti is látjátok, hogy ha megvannak a keretek, amiket felhasználnátok ezekhez a DIY projektekhez, az átalakítás tényleg fillérekbe kerül. Ha készül nálatok újabb verzió, várom róluk a képeket!


Megjelent: Nők Lapja 2011/40. Otthon
Styling: Téli Judit, B. Tier Noémi
Fotó: Kerekes Kata (2,3,7,10,11,13,14,15,), Kedvenc Otthon (1, 4, 5, 6, 8, 9, 12, 16)
Helyszín: KARE Budapest


Szólj hozzá!

6 megjegyzés:

Monika írta...

Ez zseniális és nagyon szép!!!!!!!Odavagyok a képkeretekért,a csipkékért,az újrahasznosításért!!!!!
Ha megalkotom a magamét-remélem,-feltétlenül küldök képet.
NAGYON szeretem ezt a blogot, mert hasznos ötleteket hozol,nem pedig túl extrákat!Köszönöm!

Tipitá írta...

Ezt az ékszertatós képkeretet már kinéztem az újságban! Nagyon-nagyon tetszik! Valamikor megcsinálom, mert már átláthatalan káosz van a bizsuk között! Köszi!:))

edit írta...

a blogod olvasásakor találkoztam a Bútortuningos gombokkal.:) azonnal szerelem volt első látásra, és hetek teltek el, míg végül a rengeteg féle-fajtából sikerült kiválasztanom a számomra legszebbeket. Piros alapon fehér és szürke pöttyösökre eset a választásom, s azóta az előszobai cipős szekrényt díszítik. Nagyon szépek! s persze rendeltem a gardróbba is, amik szintén ékszertartó céljából lettek felcsavarozva. Imádom őket! szóval köszi az ötletet:)))

Kedvenc Otthon írta...

Köszönöm, köszönjük! :)

Várom az elkészültekről a képeket. Örülök, ha inspiráltalak Titeket!

Nikoletti Petra - Lakberendező írta...

Szuper lett, gratulálok!!!! :)

Kedvenc Otthon írta...

Köszi Petra!