2011-11-16

Kiskertemben 7. / Távol-keleti kertstílusok

Kert-design rovatunk újabb része következik, ami egyben a nemzeti kertstílusokat feldolgozó sorozat II. része. Ezúttal is Tézli-Szabó Franciska kerttervező ad tippeket a letisztult formavilágból építkező házakhoz illő japán kertek létrehozásához.


Ezek a kertek a történelmi hagyományban fontos szimbolikus szerepet kaptak és nagyon szigorú formarend szerint épültek. Az egyes kerti elemek más-más szimbolikus jelentéstartalmat hordoztak. A nyugati kertekben ezeknek a kerteknek imitált, stilizált változatait találjuk, melyek leginkább formavilágukban, anyaghasználatukban hasonlítanak a régi japán és kínai kertekre. Ide tartoznak a napjainkban egyre népszerűbb feng-shui kertek is. Az orientális kertek a csend, a nyugalom, a meditáció helyei. Ahhoz, hogy ilyen kertet alakítsunk ki a saját környezetünkben, fontos, hogy megismerjük az eredeti kerteket néhány jellegzetes vonását. A kertekre jellemző a finomság, letisztultság, az elemek egyensúlya, és legfőbb céljuk, hogy az érintetlen természetet mintázzák stilizált formában.


Az egyik legfontosabb elem a japánkertekben a víz. A víz látványa és hangja megnyugtatja az elmét, remek háttérzene a meditációhoz. Kisebb kertekben erre szolgálhat egy vízzel teli tál, melynek pereméről csordogál a víz. Nagyobb kertekben telepíthetünk kerti tavat, vízeséssel, koi pontyokkal, aranyhalakkal. A víz felett átívelő kerti híd fokozza a keleties hangulatot, ugyanakkor fókuszpontot is ad a kertnek. A vizet imitálhatjuk is, kövekkel kirakott patakmeder formájában. A híd anyaga lehet kő, fa, bambusz. A hidat helyettesíthetjük néhány vízbe helyezett lépőkővel is.


A gondosan megválasztott kövek, sziklák is fontos szerepet kapnak a távol-keleti kertekben. Ezek is, mint minden kerti elem, szimbolikus jelentéstartalmat hordoznak. A nagyobb köveket elhelyezhetjük szoborként, ez esetben kijelölhetnek hangsúlypontokat a kertben. Egy-egy növénnyel befuttatott sziklával az érintetlen természetet imitálhatjuk. Kisebb kövekkel kirakhatunk utakat, szimbolikus patakmedret, nagyobb kövekből szimbolikus vízesést. Meghatározó elem lehet egy kőzúzalékkal felszórt kertterület, amibe gereblyével rajzolhatunk vonalakat, mintákat.


Keleties szobrokkal is kiemelhetünk egy-egy hangsúlyos pontot a kertben. Ezeknek különösen a feng-sui kertekben van jelentőségük, ahol egy-egy figura konkrét jelentéstartalmat hordoz: (madár, kutya, sárkány, tigris stb.) A mai kertekben ezek a szobrok főleg dekorációs célt szolgálnak. Vigyáznunk kell, mert nagyon keskeny a határvonal az autentikus és a giccses között! Fontos, hogy a szobrok, hidak, egyéb kerti elemek mérete arányos legyen a kertünkhöz képest.


Ahhoz, hogy érzékeljük az idő körforgását, kertünkben egész évben szükség van dekoratív növényekre. A fák közül meg kell említeni a tavasszal virágzó japán cseresznyéket, és az ősszel káprázatos színpompába boruló japán juharokat, a cserjék közül az azáleákat, magnóliákat, törzses peóniát. A talajtakaró lágyszárúak közül választhatjuk az árnyékliliomokat, a fásszárú talajtakarók közül a loncokat, madárbirseket.


A bambusz az egyik legkarakteresebb eleme a távol-keleti kerteknek. Nem csupán, mint építőanyag, hanem egzotikus megjelenésével sajátos hangulatot kölcsönöz a kertnek. Építhetünk belőle hidat, kerítést, térelválasztó falat, vízjátékot. Számos fagytűrő fajta létezik, ami a mi klímánkon is áttelel.


A távol-keleti kertekben az utak funkcionális és szimbolikus célt is ellátnak. Az élet folyamatát jelképezik, ugyanakkor feltárják (járhatóvá teszik) a kertet. Anyaguk lehet szórt, kisebb kövekből álló, vagy nagy tömbkövekből álló lépőkövek. Az útvonal vezetés legtöbbször lágyan ívelő, így alkalmat ad a kert lassú bejárására, a szemlélődésre.


A világítás is fontos szerepet kap. A pagodákat imitáló kő lámpások már a korabeli kínai- és japánkertek fontos elemei voltak, csakúgy, mint a hangulatos rizspapír lámpások. A teaház szintén fontos kerti elem, ami stilizált formában akár a kertünk dísze lehet, ha ezt a kert méretei megengedik. 


A sorozat korábbi részei:

Kiskertemben 6. / Mediterrán kertek
Kiskertemben 5. / Angolkertek
Kiskertemben 4. / Reneszánsz kertek, barokk kertek
Kiskertemben 3. / Kert modern stílusban
Kiskertemben 2. / A cottage garden 
Kiskertemben 1.

Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: