2011-07-06

Kiskertemben 5. / Angolkertek

Az Anonim Kertbarátok Klubjának (AKK) újabb szeánszához szeretnénk hozzájárulni a történelmi stílusokat idéző kertek II. (azaz második) részével, ami az angolkerteket veszi górcső alá. No de komolyan: Tézli-Szabó Franciska, kerttervező ismét precízen összeszedte mi az, amit erről a romantikus kertstílusról tudni érdemes!


Ha kedveljük a romantikus, kötetlen kertstílust, a kertünket megtervezhetjük a korabeli angolkertek mintájára. Jellemzőjük az oldott formavilág, a természetes hatású növényzet, a nagy gyepfelületek, kanyargós utak, intim hangulatú kertrészletek, romantikus kerti díszítő elemek (szobrok, sziklakert stb.). Ez a kerttípus azonban a természetes hatás ellenére akkor érvényesül igazán, ha gondosan megtervezzük és ápoljuk. Ez a stílus sok elemében hasonlít a már korábban részletezett cottage gardenekre.

Először a kerti tartózkodás helyeit célszerű kialakítani - ezek képezik a kert vázát - majd a növényzetet, mint hátteret megalkotni, lehetőleg úgy, hogy az év minden szakában legyenek dekoratív növényeink. (Tavasszal a hagymások, nyáron a magasra növő szarkalábak, csillaghúrok, ősszel a színes lombú cserjék, télen az ágrendszerrel díszítő fásszárúak.) Ebben a kertstílusban hangsúlyos szerepet kapnak az évelőágyak. Először a magasra növő vezérnövények helyét alakítsuk ki (pl. szarkaláb, sásliliom), majd a középmagas és alacsony növényeket helyezzük el. Érdekes ritmust alakíthatunk ki, ha ugyanazok a növényfajták több helyen is megjelennek a kertben. Érdemes illatos virágú növényeket telepíteni, melyek magukhoz csalogatják a lepkéket, illetve olyan fásszárúakat telepíteni, mely táplálékul szolgál a madaraknak.

Egyik legfontosabb elem a fókuszpontok és látványkapcsolatok kialakítása. Fókuszpont lehet egy öreg fa, kerti pad, szobor, növénytartó urna, pergola, vízjáték stb. Ezeket a fókuszpontokat úgy helyezzük el, hogy kedvező látványkapcsolatok jöjjenek létre: pl. utak lezárásaként, egy egyöntetű növényháttér előtt, az épületből, kerti teraszról jól látható helyre, vagy éppen egy elrejtett kertrészbe. Másik fontos eleme ezeknek a kerteknek a kerítés mentén elhelyezett természetes hatású határoló cserjesáv, legtöbbször nyíratlan, virágzó cserjékből. Az alaprajzi vonal itt is szabálytalan kell, hogy legyen. A romantikus hangulatot fokozhatjuk futónövények alkalmazásával. Ezekben a kertekben fontos szerepet kapnak a rózsák, ágyásokban és támasztékra futtatva egyaránt. Az épülethez közel elhelyezhetünk melegkedvelő (fagyérzékeny) növényeket is, növénytartóban.

Fontosak a nyírt egyöntetű gyepfelületek, melyek kontrasztot alkotnak a szabálytalan virágágyakkal, cserjesávval. Ha jó állapotú, idős fák vannak a ház körül, ezeket feltétlenül vegyük figyelembe a kert kialakítása során. Fák alatt a talaj takarását árnyékkedvelő talajtakarókkal oldhatjuk meg (borostyán, podagrafű, kis télizöld meténg, stb.). A víz is természetes formákat utánoz, tavat, patakot, vízesést. Itt is ügyelni kell, hogy a stílusba illeszthető minőségi bútorokból, díszítő elemekből válogassunk.



A sorozat korábbi részei:

Kiskertemben 1.

Kiskertemben 2. / A cottage garden

Kiskertemben 3. / Kert modern stílusban

Kiskertemben 4. / Reneszánsz kertek, barokk kertek 


Egy kis szusszanásnyi (nyári) szünet után augusztus végén folyt.köv. Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Kedvenc Otthon facebook táborához, hogy értesülhess a folytatásról!

A kerttervező szakembert itt találod.



Szólj hozzá!

1 megjegyzés:

Fróni írta...

Csodálatos! Azt hiszem ez áll hozzám a legközelebb. Van benne némi szabályszerűség, de a természet is teheti a dolgát rendesen...mint a cottage kerteknél...szuper a sorozat! Köszi! Fróni