2011-05-18

Kiskertemben 2. / A cottage garden


Folytatódik a sorozat, ezúttal is Tézli-Szabó Franciska, kerttervező hirdeti az igét, amihez a stílust prezentáló képanyagot gyűjtöttünk. A kérdés: hogyan fogjunk hozzá egy cottage garden, vagyis egy falusi stílusú kert megtervezéséhez?

A korabeli angol cottage garden-ekben a cél az volt, hogy minden talpalatnyi helyet kihasználjanak, ezért a dísz- és haszonnövényeket egymáshoz szoros közelségben ültették, egyfajta „kontrollált káoszt” hozva létre. Így alakult ki a korabeli angol kerteket imitáló kertstílus, mely máig nagy népszerűségnek örvend. Bár a cottage garden-ek kapcsán leginkább az angolszász vidékeken meghonosodott kertstílust értjük, ehhez nagyon hasonló kertek jöttek létre a régi magyar falvakban is. Az ilyen kertek a báját a kötetlenség, szabálytalanság adja. Kedveltek a honos, és főként az illatos növények. Előnyük, hogy helyes kialakítás mellett könnyen fenntarthatók. 


A virágzó fák, cserjék, évelők és egynyári növények időben folyton változó képet mutatnak, így dinamikus hatást kölcsönöznek a falusi stílusú kertnek. Fontos szerepet kapnak a színes és illatos növények: a rózsák, virágzó cserjék, illatos évelők, gyógy- és fűszernövények. Bár ezekre a kertekre a dús vegetáció jellemző, óvakodjunk a zsúfoltságtól! A növények akkor érvényesülnek igazán, ha elegendő hely áll rendelkezésre a növekedésükhöz, vagyis az ültetéskor a kifejlett méretet vegyük figyelembe! Ügyelni kell, hogy a látszólagos természetesség mögött határozott tervezői szándék álljon.


Az utak ívelt vonalvezetésűek,  burkolatuk természetes hatású tégla, szabálytalan terméskő vagy szórt kőzúzalék, melyre fokozatosan ráfut a növényzet. A cottage garden-ek jellemző eleme a veteményes, illetve a gyümölcstermő fák, cserjék, gyakran a dísznövényekkel keverten. A támasztékokra felfutó növényzet romantikus hatást kölcsönöz a kertnek.  


Kerti berendezések közül idevalók a rusztikus bútorok, padok, növénytartó gyanánt a mázas kerámiák, patinás fémek, esetleg a fából készült darabok. A stílushoz illő további kerti elemek: madáretető, madáritató, szélcsengő, kerámiaedények, öreg kerti szerszámok. Ha van rá lehetőség, beleillik a képbe a kis kerti tó, a kényelmes étkezősarok és az épített kerti grill.



Folyt.köv. a modern stílusú kertekkel!

A sorozat korábbi része itt: Kiskertemben 1.

Share

Szólj hozzá!

2 megjegyzés:

Monika írta...

Meseszép kertek és ötletek!!!!!!!!Köszönöm!!!!

Emma írta...

Ohh... ilyen kertet szeretnék majd... :) Olyan szépek!