2012-05-30

Komfort kültéren, avagy terasz/balkon ötletek


Májusban már javában zajlik az élet a lakáshoz kapcsolódó teraszokon, balkonokon, én spec. mindennél jobban vágyok ilyenkor egy szabadban elköltött közös étkezésre, társasági mulatozásra, elvonulós újságlapozgatásra vagy csak egyszerűen egy csendes ejtőzésre. Nem a méret a lényeg, a kültéri komfort megteremtése ugyanúgy lehetséges parányi alapterületen is, max be kell érnünk kevesebb funkcióval.







Mit érdemes beszerezni? Rengeteg növényt, virágot, amennyit csak elbír a terület, meg amennyivel még mi is elbírunk. A balkonra érdemes rakásolható/összecsukható székeket választani és/vagy lehetőleg olyan anyagokat, amik bírják az időjárás viszontagságait. A most divatos műrattanok ugyan nyúzhatók, de az alacsonyabb árkategóriások nem túl szépek. A fát nagyon szeretjük, viszont folyamatosan ápolni, gondozni kell.  Jó, ha van fedél a fejünk felett, akár épített változat, akár napernyő, napvitorla vagy árnyékot adó pergola (és az arra felfuttatott növényzet) formájában. Ha nincs egy egész kanapés garnitúrára helyünk, jó megoldás lehet a fix épített bútorzat, betonból, kőből vagy fából - ez utóbbit érdemes felnyitható tárolónak elkészíteni, hogy egyúttal a párnák tárolását is kipipáljuk. A babzsák kényelme itt is csábító lehet, ha gondoskodni tudunk a téli tárolásáról, akkor hajrá.








A párnák mellett jöhetnek a textilek, függönyök, szőnyegek is, azzal azért számoljunk, hogy ha nem speciális, kültérre való anyagokat választunk, akkor a tűző napon töltött napok nyomot hagynak majd rajtuk.
A lámpákról, mécsestartókról se feledkezzünk meg - ez utóbbi szinte bármiből lehet, ami tűzbiztos, az előbbiből pedig érdemes napelemes verziót választani, lampionokat pl. sok helyen sokféle színben találtok. 













Aki az újrahasznosítás mellett teszi le a voksát, itt is kiélheti magát: az egymásra sorolt raklapok párnákkal szolgálhatnak ülőpadként, a földre téve görgőkkel ellátva (vagy anélkül) asztalként, a gyümölcsös ládákkal ugyanez a helyzet, boros ládák, kosarak a falra rögzítve polcokká vagy virágtartókká válnak. 














Via

Szólj hozzá!

6 megjegyzés:

Tímel írta...

Ó, ezt igazán kellemes volt végig nézni, köszönöm szépen:)

Monika írta...

Csodásak!!!!!!

Kósa Márta írta...

Nem is tudom melyik a legjobb!
Ha ráhajtok az enyém is ilyen szép lesz, panoráma versenyben bizonnyal nyerő lennék. Már vsak pénz, pénz pénz kérdése az egész.
(Mivel felénk nem túl okos dolog kinn hagyni semmit a teraszon ezért kicsit gondban vagyok...)

zsu írta...

Ennyi párna, kárpit az erkélyen csak papíron vagy képernyőn praktikus...Esőre nem gondolnak?

szögletes aranyhal írta...

A párnákat be lehet vinni 2 perc alatt, ha esik az eső, ráadásul sok kép valószínűleg olyan éghajlaton készült, ahol erre nincs is nagyon szükség. Nekem itthon Mo-n is vannak párnák, sőt szőnyeg is a teraszon, tavasztól őszig, semmi különösebb problémát nem okoztak eddig.

Unknown írta...

Szépek ! Csak azt magyarázza meg nekem valaki,hogy mi van a párnákkal és a szőnyeggel ha jön a zuhé!!