2012-07-16

Ódon falak között


Posztszünet után újra itt, a hiányzás okát már emlegettem a facebook tábor  körében, de most bizonyítékokkal is szolgálok: Olaszország északi részén jártam ismét, de a tavalyi Velence-Murano-Burano képek (múltidéző itt!) után leginkább ókori kincsekkel és nagyvárosi ódon házak, utcák fotóival érkeztem. Plusz egy ajándékkal, de erről majd később...










Volt szerencsém többször járni Olaszországban, és Udine, a Friuli-Venezia-Giulia régió székhelye eddig sosem volt úticél. Most is elsősorban a tenger mellett időztünk, de a kirándulás során egy nagyon barátságos,  a történelmi belvárosban rengeteg gyönyörűséget rejtő kis-nagyvárost láttunk, ahol érdemes körülnézni.




Hangulatos utcái, jelképei, nevezetességei miatt kis-Velenceként is emlegetik: középkori díszletek és egy mai modern, nyüzsgő olasz város elemei keverednek jóízűen egymással, például a város főterén:







A régió a borain kívül várairól is híres, Udine domjára felkapaszkodva az Alpok vonulatait is láttató csodás panorámát és egy palotát találunk: 



A palota melletti templom tetején a város egyik jelképe, Mihály arkangyal szobra díszeleg, a pompa mellett funkciója is van: kinyújtott karjával az aktuális széljárást követi. A vár előtti téren gyakran rendeznek programokat, most épp az éves udinei jazz fesztiválhoz készülődtek:









A történelmi részleteket Aquileia-ban kutattuk tovább, az ókori római birodalom egykori legfontosabb városának egyikében. Anno Udinéhoz hasonlóan százezres "világváros" volt, ma már csak nagyobb falu méretű. 








Legfontosabb kincse ez a 14. században befejezett Santa Maria Assunta bazilika, az UNESCO kulturális és archeológiai világörökség részének egyike, gyönyörű, épen maradt ókeresztény mozaikjairól és freskóiról híres:

















Mellette egy 73 méteres harangtorony (jelentem: megmásztuk, de a szűk csigalépcsős folyosója miatt klausztrofóbiásoknak nem ajánlom), egy archeológiai múzeum és I. világháborús síremlékek:






No, aki végigjutott a fotókon, az megérdemli, hogy benevezzen a CASAVIVA legfrisebb, júliusi számára, amit nektek hoztam, köszönetképpen, amiért vagytok és olvastok. 

Annak örömére pedig, hogy valamikor félúton egy nyugágy és a tenger között épp 5000-en lettünk a facebookon, hoztam egy VILLE GIARDINI-t, mindkettő tele szépségekkel!


Ha valaki szeretné valamelyiket, akkor csak annyi a dolga, hogy tegyen ide vagy a facebook-ra a poszt után egy kommentet arról, hogy mi volt az eddigi legjobb nyári utazós élménye. Hátha valakinek jó ötletet ad a nyár további részére. Azok között, akik holnap, azaz kedd este 20h-ig kommentelnek külön-külön kisorsolom majd a magazinokat és elpostázom (belföldre). További szép nyarat mindenkinek!

Képek: Kedvenc Otthon 
(A fotók nem másolhatók/közölhetők a szerző beleegyezése nélkül!)
Info forrás



Szólj hozzá!

5 megjegyzés:

Vicacat írta...

Nagyon szép helyeken jártál... csak csorgatom a nyálamat!:) Nem egészen nyári élmény, mert márciusban volt esedékes, de nekem Törökország, Isztambul volt az egyik kedvenc helyem:) Meg hát örök kedvenc: Opatija, Horvátországban:)

Noémi írta...

Szép helyek, biztosan jól éreztétek magatokat. Nekünk Erdély a szép, ha tehetnénk minden évben mennénk. Noémi

kriszti írta...

Tavaly mostari híd alatt, 40 fokban azon versenyezni, ki bírja tovább a jéghideg Neretva folyóba lábát lógatni.

Petra írta...

Itthon nem volt nyar, de Havajon igen. Ott eskudtunk 2008-ban, es tokeletes volt minden:)

jeszizsu írta...

Mintha a facebookos elkutyulódott volna, úgyhogy ide is beteszem:

Friuli tartomány gyönyörű! Hozzánk ez esik a legközelebb, mégis mi magyarok többnyire csak átszaladunk rajta valamelyik autópályán. Pedig... Aki "csak" Velencéig jut el, (a fent említetteken kívül) tegyen egy pici kitérőt Cividale del Friuli felé, biztos szerelem az a kisváros. Látogasson el Palmanovába, ha picit is érdekli az építészet, mert szabályos 9-szögletű alaprajzát máig épségben megőrizte, és andalogjon Gradoban, ha nem csak műemlékekbe akar szerelmes lenni!