2012-07-24

LavandArt - Több mint levendula II.


Ahányszor meglátogattam Zitáékat a LavandArt albertirsai telephelyén, annyiszor más-más látvány fogadott. Nem arra gondolok, hogy a növénykínálat egy része természetszerűleg szezonálisan változik, hanem hogy Zitaáék kreativitása a Kertészet számos pontján folyton megújuló dekorációt eredményez.





A kertészethez tartozó boltban talán minden megtalálható, ami a levendulával kapcsolatos, a nevetek is innen ered. Honnan ez a rajongás a nálunk is őshonos (gyógy)növény iránt?


Mindketten imádjuk a mediterrán tájakat hangulatuk és növényzetük miatt. Utazásaink során valahogy mindig levendulával kapcsolatos ajándékokat, emléktárgyakat, kozmetikumokat hoztunk magunkkal haza. A kertünkbe is folyamatosan ültettük a különböző fajtákat, sosem volt elég. Krúdy Gyula Álmoskönyvében olvashatjuk: "Ha álmunkban levendula illatot érzünk, egy kedves élmény emlékét idézzük fel." Ez nem véletlen, mi is rajongunk érte, hiszen az illata átható, tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat.





A levendula mellett milyen kedvenceiteket emelnéd ki?

Nagyon sok a szívünknek kedves növény, a férjem például imádja a törpefenyőket (ezért elég nagy gyűjtemény van belőlük az árudában is), de régi kedvence a páfrányfenyő (Ginkgo Biloba) is. Én az amerikai ámbrafát (Liquidambar styraciflua), a babérmeggyet (Prunus laurocerasus) és a korallberkenyét (Photinia fraseri) emelném ki. Csodás növények, a két utóbbiban az a nagyszerű, hogy télen is gyönyörködhetünk bennük. (Képek a növényekről itt és itt.)










A férjeddel mindketten erdélyiek vagytok, mit "hoztatok" magatokkal otthonról?


Gyerekkorunkban nem a tv, a számítógép vagy a mozi volt a szórakozás. Nálunk az volt a természetes, hogy lehetőség szerint minden hétvégén kirándultunk, szerencsénkre a csodás helyekért nem kellett messzire utazni. Túráztunk, fára másztunk, gyűjtögettünk, a természet közelében voltunk... Ez nagy hatással volt ránk, valószínűleg innen ered a vonzódásunk a növényekhez.





A régi, rusztikus tárgyak, míves formák, anyagok iránti rajongás látszik az üzleten, ez az otthonotok berendezésében is megjelenik?

Igen, ez otthon is hasonlóképpen megjelenik. Mindig is rajongtunk a természetes anyagokért - fa, tégla, agyag, mind közel állnak hozzánk. A szüleim, nagyszüleim keramikusok voltak, engem ez vett körül. Lacival szerencsére az ízlésünk is megegyezik, így az otthonunk berendezésében is nagyon könnyen megegyeztünk.



Meséltétek, hogy már az ismerősök is egyből rátok gondolnak, ha valami régi tárgyat, bútordarabot találnak, ami nekik már nem kell. Mindent sikerül felhasználni, amit szeretnél megmenteni? 


Még semmit sem kellet kidobnunk, ha nem is azonnal, de mindig minden a helyére kerül. Csak néha idő kell, hogy kiforrjon az ötlet, mit is kezdünk majd vele. Megbecsüljük ezeket a bútorokat, tárgyakat, hiszen múltjuk van, történetük, mondanivalójuk…

















Fotók: Kerekes Kata és Kedvenc Otthon

Még több fotót láthatsz a LavandArt Kertészetben tett látogatásról, ha ide kattintasz!

LavandArt honlapját itt találod, a facebookon pedig itt tudod követni a híreiket.
Ha tetszett a cikk, még több tartalomért csatlakozz a Kedvenc Otthon facebook táborához is!

A cikk I. része:

Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: