2012-07-22

LavandArt - Több mint levendula


A LavandArt Kertészet nevével akkor találkoztam először, amikor a Dekooder csapattal egy fát készültünk ültetni. Részben személyes sikernek könyveltem el, hogy szereztem egy csinos galagonyafát az olvasótáboromba tartozó albertirsai kertészettől, pedig a valódi siker igazából az övék volt: Zitáéké, akik felajánlották. Azóta nagy örömömre egy-egy újságban megjelent dekoros képanyag megszületésében is közreműködtek (pl. itt és itt), és késő tavasszal a kertünk szépítése apropóján is egyértelmű volt, hogy meglátogatom őket.

Amellett, hogy én ilyen gyönyörűen gondozott kertészettel még nem találkoztam, a  tulajdonos házaspár hozzáállása, segítőkészsége, kedvessége sem hétköznapi jelenség. Az ember igyekszik a közelükben maradni, hogy megfejthesse a titkukat. A családi tulajdonban lévő, óriási alapterületen elterülő és rengeteg munkát adó vállalkozás egyik tulajdonosával, Pap Zitával beszélgettem:



Hogyan jött létre a kertészet, milyen út vezetett a családi vállalkozásig? 


Az, hogy családi vállalkozás lesz, nem volt kérdés. Lacival, a férjemmel több mint tíz éve mindenben társak vagyunk, és ez működik. Első kertészetünket erdélyi szülővárosunkban, Kolozsváron nyitottuk, de a távolság miatt nagyon nehéz volt összehangolni a munkát és a családi életet. Fájó szívvel, de búcsút intettünk, és újból elkezdtük, közelebb az otthonunkhoz. Nem volt egyszerű… 





Van olyan kertészeti áru, amire jobban fókuszáltok, vagy mindenféle növény megtalálható nálatok?

Igyekszünk nagy választékot biztosítani, a vevőink azt szeretik, ha van miből összeválogatni a növényeket álmaik kertjéhez. A ”majd beszerezzük...” nem működik. Próbáljuk többnyire magyar termelőktől beszállítani a növényeket, de a mediterrán növények terén sincs okunk szégyenkezni választékban és minőségben sem. 








Miben vagytok mások, mint a hasonló vállalkozások? 

Hiszünk abban, hogy, ha minőségi árut korrekt áron biztosítunk, van jövőnk ebben a szakmában.  Tudod, nagyon könnyű mindenféle probléma mögé bújva folyamatosan panaszkodni. Mi is nehezen indultunk, majdnem egy évet vártunk a működési engedélyre, folyamatosan nehézségekbe ütköztünk, de mivel soha semmit sem kaptunk könnyen, sikerült továbbmenni, mert nagyon hittünk benne. Úgy néz ki, hogy mindez megérte, kezdünk lassan „beérni”. 







12 ezer négyzetméter óriási terület, a kertészet pedig folyamatos elfoglaltságot kínál, hogyan tudjátok a munkát összefogni, megosztani? 


Szerencsénkre nagyon jó csapat dolgozik velünk. Nem vagyunk túl sokan, de mindenki keményen dolgozik a közös célért. Nagyon hiszünk a csapatmunkában, azt hiszem, főleg ennek köszönhetjük a sikereinket. 









Rengeteg energiát igényel a növények gondozása. Hogy jelenhet meg egy kertészetben az ökotudatos szemlélet? 

Az már manapság természetes (vagy annak kéne lennie), hogy a hulladékot szelektíven gyűjtjük, energiatakarékos izzókat használunk, stb. Mi igyekszünk kisebb-nagyobb lépésekkel még jobban odafigyelni a környezettudatosságra. Például, hogy a kertekben, kertészetekben a fű, fa, virág természetes ugyan, de mi lesz a sok tárolóval, műanyag konténerrel, edénnyel? Hozzánk a vevők visszahozhatják ezeket. Újrahasznosítjuk őket és ezt ajándéknövényekkel háláljuk meg. Így mindenki csak nyerhet…










Folyt. köv. a következő bejegyzésben!

Fotók: Kedvenc Otthon

A LavandArt honlapját itt találod, a facebookon pedig itt tudod követni a híreiket.
Ha tetszett a cikk, még több tartalomért csatlakozz a Kedvenc Otthon facebook táborához is!





Szólj hozzá!

1 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Nagyon szépek, gazdagok növényekben, ezeket fantasztikusan tálalják,s tényleg a növények szeretete sugárzik az egész kertészetről. Kár, hogy tőlünk több száz kilométerre vannak.