2011-11-23

Szobatuning tapétával - Ilyen volt/ilyen lett anyagunk

Ma újabb Nők Lapja anyag jelent meg a közreműködésünkkel (jelentettem is a facebookon), aki látta mostanában az újságot (mondjuk ebben az évben bármikor...), tudhatja, hogy ezeken a dekoranyagokon Téli Judittal dolgozom együtt. A mai anyaggal már ráfordultunk az adventi, karácsonyi dekorációkra, ötletekre, hangulatra, ami - lévén, hogy kb. október végétől ezeken az anyagokon dolgozunk - roppant időszerűnek tűnik ebben a zavaros magazinos időtérben. 


A tapétás anyag (ami az NLcafén is megjelent) gondolata valamikor tavasszal bukkant elő, nyáron fotóztuk, de a styling munkával már az őszre kellett koncentrálni.  Egy ilyen volt-ilyen lett anyagból sokmindent ki lehet hozni, én spec. azokat szeretem a legjobban, amikor szinte csak egy dolog változik, de az nagyon - és lehetőleg minél egyszerűbb módon. Esetünkben: nem kell átrendezni a szobát, kicserélni az ágyat, átfesteni a falakat... elég egy tekercs tapéta, és a teljesség kedvéért néhány szépséges textil, hogy a szoba teljesen más képet mutasson.

A tapétára lehet legyinteni, de nem érdemes. Faldekorációk témában valóban nem hozza a spanyol viasz-effektust (megjegyzem más megoldás se nagyon, ritkán látni olyat, ami előtte soha nem bukkant még fel, bárhol a neten), viszont rengeteg előnye van. Ha kell, ápol és eltakar, véd, optikailag csal a szobán, könnyen hozzájuthatunk, egy kis segítséggel könnyen fel is rakhatjuk, és a végeredmény brutál jó lehet. 


Egy halom gyártó és tervező kínálja a portékáját, a választék gigantikus. Az első hibát itt lehet elkövetni. Természetesen számít a falszakasz nagysága, a helyiség (természetes) megvilágítása, a szoba bútorai, a lakás stílusa. Számít a tapéta mintájának nagysága és a minta formája, ismétlődésének ritmusa is. Tudom, az üzletekben lévő tapétakönyv keskeny mintája alapján cudar nehéz elképzelni, hogy mindez mondjuk 4 x 2,70-en hogy is fog kinézni, de ebben sokat segíthetnek azok a tapétás enteriőrfotók, amiket a gyártók és forgalmazók közzétesznek, és a tapétakönyvek is nagyjából tartalmaznak.

Amikor belekezdtünk a rovat anyagainak tervezésébe, elsőként az merült fel, hogy a képanyagokat ne steril stúdiókörülmények között készítsük el, hanem "hús-vér" lakásokba szabaduljunk be. Elsősorban azért, hogy a rendezgetés ne csak l'art pour l'art legyen, hanem az adott körülményekhez szabott. Hogy a munkánknak legyen információértéke. Hogy ez meg ez, nem csak szép, vagy így és így szép, hanem így praktikus, ötletes, fontos, stb. 

A háló, amit találtunk, 1-2 éve erős napsárgát kapott, és kiáltott vmi dekorációért (mondtam már, hogy megőrülök a teljesen csupasz falaktól?). A falat nem akartuk átfesteni, mert a tulajdonosok alapvetően szerették ezt a színvilágot, így maradt az ehhez passzoló tapéták utáni kutakodás. Nem volt egyszerű.

Ez a két tapéta maradt fenn a rostán, a színeiben őszies hatású, amúgy cseresznyevirágos Arte / HW tapéta és az Eijffinger kicsit bohókás vidámsága. Volt szavazás, meg mindenféle állás, még a facebook tábor is véleményezhetett, aztán viszonylag nagy fölénnyel nyert az erdő, a kicsit kócosabb, hajlékony, összhatásában szabálytalan ágaival.


A Nők Lapja 45. száma, amiben az anyag megjelent, jó néhány tippet is tartalmazott a tapéták választására vonatkozóan, most csak ezt hoztam el nektek Judit összefoglalásában, hasznos lehet. Szóval, milyen tapétát válasszunk???
Papírt, ha kedvezőbb áron szeretnénk vásárolni és jó minőségű, repedésmentes falra tennénk.
Vinylt, ha a lakás olyan helyiségeibe – fürdőszobába, konyhába, előszobába – szánjuk, ahol fontos a tisztíthatóság is.
Vlies (növényi rostalapú) és textil tapétát, ha lakásunk falai repedeznek vagy gipszkartonból épültek, és mosható, környezetbarát megoldásra vágyunk.
Üvegszálas és fűrészporos tapétát, ha a falon mintát nem, csupán struktúrát szeretnénk látni. Ezeket a tapétákat nem lehet lemosni, de többször is újrafesthetjük.
Selyem tapétát, ha valami különlegesre, elegánsra és tartósra vágyunk. Igaz nem olcsó, de jól tisztítható és a kopásállósága is kiváló.


A tapéta sztem tökéletes lett, köszönet érte az Empír üzletének, a hatás tényleg brutális volt, alig bírtunk elszakadni a szobától. A tapéta kedvéért még ezt a sárga falat is bevállalnám, pedig azt hiszem még nem volt benne részem soha. 

Kicsit a méretekről: ez itt pont egy tekercs, vagyis, mivel átlagos tapétatekercsről van szó 0,53 cm széles és 10,05 m hosszú. Ez egy 2,7 m-es belmagasságú szoba esetén, némi raporttal (mintaismétlődéssel) is számolva 3 sálra elegendő mennyiség, azaz 1,59 m széles sávot boríthatunk be vele a falon. Egy tekercs azért is praktikus, mert könnyen cserélhető, ha megunnánk, és 1 tekercs ára nem a világ vége. Bár hangsúlyoznám, hogy érdemes sokkal többet rászánni, mint ami eseteg a fejünkben lehet a tapétaárakról. A jó minőségű tapéták ára kb. 15 ezer Ft-tól kezdődik/tekercs, a választék nagy része 15-35e között mozog, és 35e felett is jócskán van még mit nézni. 


Tehát ez a 3 fontos dolog, amit vásárláskor tudnunk kell: milyen széles, milyen hosszú tekercsben vásárolható, valamint mekkora a mintaillesztés. Egyszínű vagy hosszanti csíkos tapéták esetében nincs raport, de a mintás tapétáknál mindig van, minél nagyobb mintázatú annál több. Ilyenkor vágási veszteséggel is számolni kell (a maradék persze egy csomó jó kis dekorációra felhasználható...).


Egy kis tuning sosem árt, elég egy másik lerakó asztal, Judit feltesz néhány képet a falra, és még a tapétás alapverziónál is jobban él az egész.

Ha nem akartok sokat költeni a lakásra, a faldekoráció (tapéta, képek!!!) mellett a szép textilek, színek azok, amikkel sokat lehet javítani az összképen. 1-2 különlegesebb díszpárna, takaró, ennyi. Itt épp a kedvencemet pakolgatom jobbra-balra, sokan vannak, még keresik a helyüket.


Izgalmas színkombinációk, és a párna pluszban rávarrt rétegei is nagyon mutatósak.  Ügyes kezűek biztos meg tudják csináln otthon, ő épp a Coinból érkezett.


A fatörzs asztalkák az Akriluxtól zseniálisak (és igen súlyosak) voltak, a fához rögzített Corian lerakófelülettel:


Nők Lapjás dekoranyagok mostantól hetente jönnek év végéig, amint lehet, jelentkezem újabb sztorikkal, addig is nézzétek meg minden héten az újságot! 

Csatlakozzatok a facebook táborhoz (katt ide!) , mert ott még több kép, ötlet, infó vár Titeket!


Fotó: Kerekes Kata
Styling: Téli Judit, B.Tier Noémi

A képanyag a Nők Lapja 2011/45. számába készült.

A fotók semmilyen formában nem használhatók fel a szerző(k) beleegyezése nélkül!Szólj hozzá!

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jó lett! Cuki a Corian-asztalka, jó ötlet, ki kéne próbálnom, bár az a Corian-munkapult, amit itt figyelek mindennap a boltban, az kicsit drága...

Mikes Andi írta...

Nagyon jo cikk, jo lenne meg tobb tapetas otletado cikk. Pl az en haloszobamat malyva-bezs szinben szeretnem ujra tapetazni, de pinteresten nem sok otletet talaltam. Ez a cikk hasznos volt!

Kedvenc Otthon írta...

Andi, mit nem találtál: tapétát az elképzelt színben vagy ötletet a felrakás módjára?
Amúgy köszi! :)

Kedvenc Otthon írta...

Bog-Bog, köszi! A Corian lehet, hogy nem olcsó, de sokféleképp használható, amellett, hogy igencsak esztétikus. A fatörzs volt a legjobb!

Szabó Franciska írta...

Már a Nők Lapjában is megcsodáltam. Nagyon jó lett a styling is és a cikk is!!!

Kedvenc Otthon írta...

Köszi Franciska!