2017-11-11

Hogyan melegítsük a lakást?


Az ősz a kedvenc évszakom, kissé melankolikus, de változatos és izgalmas is, persze másképp, mint a nyár vagy a tavasz. Szeretem a színeit, és bár a lakás falaihoz nem nyúl szezononként az ember, engem mindig elkap a hév, hogy a ruhatáramon kívül az otthoni terekbe is becsempésszek néhányat az avar meleg tónusú árnyalataiból, vagyis a vörösekből, narancsokból, barnákból, okkerekből, sárgákból. Ahogy a tél felé menetelünk, jól esik bekuckózni otthonunkba, s a fokozódó hideg miatt egyre inkább igényeljük magunk körül ezeket az őszi hangulatú színeket, amelyek látványa melegséget áraszt.


Az otthon melegét könnyedén megteremthetjük, ha a lakásunkban uralkodó színeket leváltjuk sötétebb, melegebb árnyalatokra, valamint ha kellemes anyagú, pihe-puha textilekkel vesszük körbe magunkat. 

Enteriőrstylistként sokszor hangsúlyozom, hogy az egyes színek amellett, hogy befolyásolják a hangulatunkat, a térérzetünkre és a hőérzetünkre is hatással vannak. A hideg színek (pl.: a kékek, a zöldek, a szürkék) frissítően, hűsítően, a teltebb, meleg színek (pl.: a pirosak, a barnák, a sárgák) pedig melegítően hatnak a térben. Tehát akár meguntuk a fehér falakat, akár elhasználódtak, koszosak lettek a falfelületeink, gondoljunk a terrakottás földszínekre, a vörösre, a bordóra, a málnaszínre, a narancsra vagy a napsárgára, ha barátságos, harmonikus, kuckójelleget, komfortos érzetet szeretnénk kelteni otthonunkban. Akár egy hétvége alatt is óriási változást érhetünk el, ha nem is az egész lakást, de egy hangsúlyos falat, falrészt szép őszi színekkel dobunk fel.


Azért, hogy az új faldekoráció hosszú távon kifogástalan maradjon, érdemes olyan falfestéket választani, amely mosható és dörzsálló, illetve védelmet nyújt a penész és más szennyeződések ellen is. Ilyen például a Poli-Farbe Platinum matt latexfesték, amelyet kifejezetten a nagy igénybevételnek kitett helyiségek falaira fejlesztettek ki. Olyan színre kevertethető, amilyet csak szeretnénk, ez esetben érdemes az évszakot meghatározó, melengető palettáról választani, így biztosan nem kell kompromisszumot kötnünk a festék vásárlásakor.


Az élénkebb, vitalizáló, energetizáló, derűt, optimizmust, lendületet (és még folytathatnám a sort) sugárzó színekkel érdemes azonban csínján bánni, hiszen a térérzet a sötétebb, erőteljesebb árnyalatokkal arányosan csökken (míg a fehér a legtágabb hatást biztosítja). Emiatt azonban ne vessük el a sötét színeket, megvan a maguk helye a lakásban, csak tudnunk kell, hogyan használjuk őket. Fontos, hogy komplex egészben gondolkodjunk: ha például a falak színeihez merészebben nyúlunk, a kiegészítőkből, a lakástextilek, valamint a bútorok tónusaiból vegyünk vissza, így lesz harmonikus az összkép.


Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább egy semlegesebb, meleg bézs vagy barna árnyalat mellett döntsünk, ezzel is nagyon szép, otthonos hangulatot teremthetünk, ráadásul, ha vonzódásunk a fehérhez töretlen, ezek az árnyalatok gyönyörűen kiemelik, kontúrozzák a fehér bútorokat.



Bárhogy is döntünk, a megfelelő árnyalatot nehéz megtalálni, ezért érdemes színkártya alapján az előre bekevert festékek közül válogatni. A Poli-Farbe Platinum egyrétegű beltéri falfesték szép őszi árnyalatai között bátran keresgélhetünk, ajánlom például az A50 aranyvessző, N40 napraforgó, D70 dália, T80 trombitavirág, T70 tűzliliom, H70 hangavörös BO40 barna orchidea, M60 mandula vagy B40 buzogány színeket.
melegítő színek

Képek forása: Poli-Farbe


Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: