2017-11-06

Búzafű a falon





A lakás két gyerekszobája a legdinamikusabban változó terület, vagyis a srácok növekedésével párhuzamosan itt cserélődött a legtöbbször a dekor és a berendezés. Rengeteg mindent tudnék mondani arról, hogy mi ennek az oka – a gyerekszoba a kedvenc gumicsontom –, miért nem érdemes itt egy évtizedre, de még évekre előre sem tervezni, egy külön posztsorozatot is megérne. De most leginkább arról mesélnék, hogyan és miért került a búzafű a falra?! Festék formájában érkezett a lakásba a Poli-Farbe Platinum termékcsalád új, 2017-es színpalettájáról (B70), és leginkább azért, mert "egészségesebb" szobát szerettünk volna, ha nem is a búzafű klasszikus, jótékony élettani hatásának értelmében.


A váltás hirtelen jött, mégis a legjobb megoldásnak bizonyult. A pár éve a falra dobott "kockás abrosz", vagyis a kedvenc gyerekszobai Room Seven tapétánk nagyon jól bírta a strapát az akkor még közös gyerekhálóban. Nem koszolódott, nem kopott, nem szakadt, a tapéta tetején – a plafonhoz közel – mégis elszíneződést vettünk észre. Mivel ez a leghidegebb szoba a lakásban, és az emeleten mindig magasabb a páratartalom, itt előfordult már, hogy kisebb foltban penészedésre utaló szennyeződésre bukkantunk. Nem akartunk kockáztatni, és mivel közben a fiúk is megváltak a közös szobától, és külön-külön privát teret birtokolnak, nem ártott a változást ilyen formában is kifejezni.


A választott zöld színt – amellett, hogy idén erőteljesen megjelentek a lakásdivatban is a zöld különböző, fáradtabb, szürkésebb, esetleg mélyebb, smaragdzöldebb árnyalatai is – kellően üdének, játékosnak és fanyarnak éreztem ahhoz, hogy a kisebb alapterületű fiúszobába kerüljön. A szoba többi felülete adott volt, a sötétebb türkiz fal, a vele szembeni ombre-fehér szakasz, és a sárgára festett komód a fotótapétás szekrénnyel. Emlékeztetőül:




Szóval a tapétának mennie kellett, így gyorsan megváltunk tőle és egy kis ideig néma csendben - a srácok döbbenten állva - adóztunk az előbukkanó kék csíkos babaszobai dekornak. Elröppent 9 év.



A múltbéli, eredeti felületet először a Poli-Farbe Inntaler penészlemosóval kezeltük, ami ezeknél a szennyeződésre hajlamos vagy már szennyeződött falfelületeknél hatásosan alkalmazható lemosásra, fertőtlenítésre, előkezelésre (amennyiben penészgátló falfestést szeretnénk előkészíteni).

A szórófejes adagolóval kapható lemosóból 1 liter 5-7 nm-re elegendő egy rétegben. Gyorsan beszívja a fal, de használatakor érdemes hosszabb ideig szellőztetni, és távol tartani magunkat a permettől, mert szem-és bőrirritációt okozhat, hiszen erős vegyszer. Gyerekek közelében semmiképp ne végezzük a műveletet, de akár ránk sem árt egy maszk és egy védőkesztyű (igen, amit rajtam nem látunk..).

A lemosó után a legérzékenyebb felületeket még egy külön penészgátló alapozóval is átkentük.

A sor a gletteléssel, kisebb hibák javításával folytatódott.


Végül jöhetett a maszkolószalagok felragasztása a fal éleinél, sarkainál, hiszen csak egyetlen falfelületre került a búzafű zöld árnyalata.


Azon egy cseppet sem aggódtunk, hogy a gyerekszobába választunk festéket, hiszen a Poli-Farbe Platinum egyrétegű beltéri falfestékek formaldehidmentesek, tehát teljes biztonsággal használhatók babaszobákban is. Az is fontos volt a választásnál, hogy könnyen és gyorsan tudjunk dolgozni, és egy nap alatt meglegyünk az új szobával, mindenestül. Gyakorlatilag a tapétát is átfesthettük volna a Platinummal, de a penészjelek miatt, a biztonság kedvéért jobbnak láttuk inkább eltávolítani.

1 litert 15-20 négyzetméterre ajánl a gyártó, és valóban, az egyedi módon – az állag megőrzésének biztosítására zacskóba – csomagolt és lezárt, 2,5 literes kiszerelésű festék fele bőven megmaradt az utókornak, a többi elegendőnek bizonyult a kiszemelt falfelületre.

Természetesen jól fel kell keverni a használat előtt, hígítani nem szükséges. Ecsettel vagy finomszőrű hengerrel érdemes dolgozni vele – a nagyobb felület okán ez utóbbit választottuk. Festőtálca, illetve a padló vagy bútor védelmére takarófólia is legyen kéznél!


A haladós munka és a kis részletek javítgatása után, ha úgy látjuk, várjunk 2 óra száradási időt, és újabb réteget dobhatunk rá, de ha ügyesek vagyunk, akár egy rétegben is tökéletes fedést biztosít egy jól előkészített (mélyalapozóval kezelt) felületre.



Így hamar elkészült a festés, a szoba viszont csak később kapta vissza az egy gyerekre hangolt komfortfokozatát, mert az új ágy festése (nyersből feketére) több időbe telt, mint a fal színének átváltása. Tényleg nagyon dögös lett a két (illetve a nyomokban felbukkanó sárgával együtt három) szín találkozása a falon, és bár mindkettő markáns árnyalatot képvisel, nagyon harmonikus az összhatás.

Fehér, fekete vagy barna fabútorok is remek társai lehetnek ennek az árnyalatnak, de akár egy vadabb pinkkel vagy sárgával is ütős páros lehet.


A zöld elvileg egy új kezdet (a 2017/18-as időszak egyik trendszíne), úgyhogy ha kedvet kaptatok, vágjatok bele egy igazán gyors átalakításba! 




Fotók: Kedvenc Otthon; Poli-Farbe (termék)






Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: