2011-06-16

Kiskertemben 4. / Reneszánsz kertek, barokk kertek

Tézli-Szabó Franciska, kerttervezővel közös sorozatunk újabb része egyben a történelmi stílusokat idéző kertek bemutatójának nyitódarabja is. Felmerül a kérdés: csak messziről csodáljuk ezeket a nagyvonalúan kialakított zöld tereket, vagy próbáljuk meg átültetni őket az otthonunk köré?  Ha ez utóbbi mellett döntenénk, íme néhány infó, ami alapján munkálkodhatunk:


A hagyományos kertstílusok alapján készült kertek a nemesség, nagyvonalúság érzetét keltik. Ezek a kertek nyugat-európai történelmi kertstílusokat idéznek, melyek a régi korokban szigorú formarend szerint épültek. A mai kertekben ezeknek a stílusoknak stilizált változatát találjuk. Ezeknél a kerteknél fontos az emberi beavatkozás, a mesterséges jelleg hangsúlyozása a szigorú formarend, a szimmetria. Jellemzően nagyobb alapterületen mutatós, kisebb kerteknél a stílus alkalmazása korlátozódhat akár az előkertekre is.


Ahhoz, hogy a kertünk valóban a kívánt hatást érje el, igen körültekintő tervezésre van szükség. Az utak, sövények, virágágyak szabályos geometriai formák és vonalak szerint alakulnak, így nagyon fontos az előzetes felmérés és a helyes kitűzés.


Első lépésként meg kell határoznunk a kertünk fókuszpontjait, a látványkapcsolatokat, közlekedési irányokat. A kert vonalai az épület vonalaihoz, geometriájához kell, hogy igazodjanak. Nagyon fontos, hogy csak olyan épületekhez tervezzünk ilyen kerteket, melyek stílusukban is illeszkednek a kerthez. Ezt követi az utak és burkolt felületek kialakítása. A burkolat anyaga lehet terméskő vagy szórt burkolat.


A kertek növényanyagánál is fontos a mesterséges jelleg hangsúlyozása. Az egyik legfontosabb kerti elem a nyírt sövény, legtöbbször örökzöld növényekből. Választható fajok: buxus, fagyal, tiszafa, babérmeggy. A rendszeres nyírás és ápolás elengedhetetlen!


A virágok is inkább színükkel, tömeghatásukkal dominálnak, így célszerűbb, ha azonos fajokból álló kiültetések ismétlődnek ritmusosan. Ezeknél a kerteknél nem célszerű a túlzott fajtagazdagság. Az örökzöld háttér előtt jól mutatnak az erős, élénk színű virágos növények. Alkalmazhatjuk a színdinamikai törvényszerűségeket, kontrasztokat, hogy a színek hatását fölerősítsük. Nagyon kedveltek a különféle rózsafajok. A virágágyakat alacsony nyírt sövénnyel keretezzük!


Szintén hangsúlyképző elemek lehetnek a tartóedényben nevelt növények, azonban itt is ügyelnünk kell, hogy a tartóedény stílusában illeszkedjen a kertbe. Egyre népszerűbbek a kertészetekben készen kapható formára nyírt növények is.


Fontos elem a víz. A díszmedencék, szökőkutak, csobogók szintén a kert hangsúlyképző elemei. A növényzet mellett ezek a mesterséges elemek - a burkolatokkal, bútorokkal együtt - gondos ápolást, takarítást igényelnek, mert a gondozatlan jelleg tönkreteheti az összhatást. Éppen ezért ezek a kertek meglehetősen munka- és költségigényesek. Különösen ennél a stílusnál áll fenn a giccs-hatás veszélye, ha az olcsó tucat bútorokból/szobrokból válogatunk vagy túl sok formára nyírt növénnyel szórjuk tele a kertünket. Szóval, csak óvatosan, mértékkel :)

A sorozat korábbi részei:

Kiskertemben 1.

Kiskertemben 2. / A cottage garden

Kiskertemben 3. / Kert modern stílusban

Folyt.köv. Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Kedvenc Otthon facebook táborához, hogy értesülhess a folytatásról!

A kerttervező szakembert itt találod.

Forrás

Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: