2011-05-31

Kiskertemben 3. / Kert modern stílusban

A modern lakásbelső híveinek következik Tézli-Szabó Franciska, kerttervező sorozatának újabb része. Kint és bent egysége tavasztól őszig különösen fontos, hiszen a kitárt ajtókon, ablakokon át a két tér látványa összekapcsolódik. Nem mindegy, hogyan...


A modern kertekre jellemző az épített jelleg hangsúlyozása, a letisztult geometrikus, gyakran derékszögű formák dominanciája. Fontos azonban, hogy a design ne öncélú legyen, hanem maximálisan összhangba kerüljön a kerti funkciókkal. 

Egyes modern kertek sajátossága, hogy a növényzettel is, mint formai építőkövekkel dolgozik. Előszeretettel alkalmaz formára nyírt növényeket (legtöbbször örökzöldeket), egyöntetű nyírt gyepfelületeket és ún. architektonikus (erőteljes geometrikus hatással bíró) növényeket, pl. díszfüveket, yukkákat, lándzsás levelű nőszirmokat, gömb virágzatú hagymaféléket. Más modern kertek éppen a növényzet természetes formavilága és az épített elemek minimalista formavilága közti kontrasztra épülnek. 


Vannak olyan modern kertek, amelyek merész színhatásokra épülnek és ennek megfelelően erős színeket alkalmaznak. Kedvező hatást kelthet egy erős színűre festett vakolt fal, színes növénytartó, kerti drapéria, napvitorla. Ugyanakkor vannak kertek, melyek egy-egy szín finom árnyalataira épülnek. 

A modern kertek anyaghasználatára is jellemző a nemesség, letisztultság. Kedvelt anyagok: simára csiszolt terméskő, látszóbeton, trópusi faburkolat. Ugyanakkor jellemző a különleges anyagok használata is: fém (corten acél, rozsdamentes acél), üveg, textil, plexi, műanyag. Fontos, hogy a minimalizmust tartsuk szem előtt, kevesebb anyagfajta alkalmazásával kedvezőbb, markánsabb hatást érhetünk el. A víz, mint kerti elem is mesterséges formában van jelen, úszómedencék, geometrikus díszmedencék, csobogók, kerti csatornák formájában. 


A berendezési tárgyaknak (bútoroknak, növénytartóknak, világítótesteknek, szobroknak) is igazodniuk kell a kert formarendjéhez. Fontos megteremteni az épület és a kert közötti kapcsolatot. Ez a kapcsolat történhet közvetlenül: a terek egymásba nyitásával, eltolható nyílászárók segítségével; vagy vizuálisan: anyaghasználatban, színhasználatban, formavilágban, látványkapcsolatok kialakításával. Modern épületek esetében a kert és épület egységes képe teremt harmonikus összhangot, régi épületek mellett létrehozott minimalista kertekkel pedig érdekes kontraszt hatást érhetünk el.

A sorozat korábbi részei:

Kiskertemben 1. 

Kiskertemben 2. / A cottage garden 

Haladunk szép sorjában. Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Kedvenc Otthon facebook táborához, hogy értesülhess a folytatásról!
A kerttervező szakembert itt találod.


Szólj hozzá!

1 megjegyzés:

Rahul Sharma írta...

Really an amazing work of patio and deck designing. I just love the concept of the landscaping and the use of the wooden planks.....

Garden Designer London