2011-10-13

Kiskertemben 6. / Mediterrán kertek


Egy hosszabb nyári szünet után kerttervező vendégbloggerünk ismét jelentkezik. Tézli-Szabó Franciskával közös sorozatunkban ezúttal a mediterrán kertek sajátosságairól tudhatunk meg többet. Ezt a közkedvelt stílust bátran alkalmazhatjuk, akár egy aprócska kertben is teremthetünk meditterán hangulatot.


Olyan növényeket telepítsünk, amelyek felidézik a mediterrán klíma növényeit. Ilyenek a szárazságkedvelő, gyakran illatos növények, pl. citrusfélék, levendula, leander. Sok melegkedvelő, különleges, architektonikus megjelenésű növény közül is választhatunk: például jukkák, kaktuszok, pálmák, díszfüvek, stb. Az évelők közül nagyszerű hatást érhetünk el a meleg árnyalatú fészkes virágzatúakkal (Coreopsis, napraforgó, varjúháj), kékes-lilás virágúakkal vegyesen (macskamenta, kékszakáll, levendula, zsálya). A hatást fokozzák az ezüstös, szőrös levelű háttérnövények (nyuszifül, üröm stb). Ne felejtsük el, hogy fűszernövényeink többsége is mediterrán eredetű, ezeket is ültethetjük tartóedénybe, fűszerágyba (kakukkfű, oregano, bazsalikom). A növényválasztásnál mindenképpen figyelembe kell venni, hogy sok mediterrán növény a mi klímánkon nem él meg szabadföldben. Növénytartóban nevelhetünk fagyérzékeny növényeket is: ezek nyáron a teraszon, kertben; télen pedig a télikertben díszítenek. A fásszárúak közül a citrusféléket, olajfát, fügét ültethetjük, azonban ügyelni kell ezek téli tárolására, takarására. 


Tipikus növényei a mediterrán kerteknek a tűlevelű örökzöldek, elsősorban a ciprusfélék, borókák. Óvakodjunk azoban a túlzott alkalmazásuktól, nehogy rideggé váljon a kertünk. A lomblevelű örökzöldek (pl. babérmeggy, dérbabér) egész évben díszítenek. Kedveltek a törzsre nevelt, formára nyírt növények, de túlzott alkalmazásuknál fennáll a giccshatás veszélye. A szabadföldbe ültetett fásszárúaknál vegyük figyelembe a méretbeli növekedést, hogy a növényeink a jövőben is kedvező térállásúak legyenek. A hatást fokozhatjuk kúszónövények alkalmazásával (szőlő, vadszőlő, bougainvilea, trombitafolyondár, egyéb illatos kúszónövények). A mediterrán kertek előnye, hogy a növények többsége szárazságtűrő, így kevés öntözést igényelnek. Ugyanakkor figyelnünk kell arra, hogy a talaj jól szellőző, jó vízáteresztő képességű legyen.


A színek közül részesítsük előnyben a meleg földszíneket, a vöröset, barnát, narancssárgát, elsősorban a pasztell árnyalatokat. Jól illenek a mediterrán kertekbe a terracotta burkolatok, tartóedények, szobrok. A burkolatok közül még választhatunk egyéb világos kőanyagot, pl. travertin mészkövet, máványt, világos színű gránitot, kőzúzalékot, illetve faburkolatot. A vízarchitektúrák (csobogók, szökőkutak) is tipikus elemei a mediterrán kerteknek, egyben remek fókuszpontot jelentenek a kertben.  


A mesterséges elemek közül a tört csempedarabokból álló mozaikok, mázatlan és mázas kerámiák érdemelnek említést. A tört csempéket alkalmazhatjuk a burkolatban, falon, asztalon. Még különlegesebb hatást érhetünk el törött edénydarabok, esetleg kagylók, csigák felhasználásával, de itt is kerüljük a giccshatást!


A sorozat korábbi részei:

Ha szeretnéd nyomon követni a sorozatot, csatlakozz a Kedvenc Otthon facebook táborához!

A kerttervező szakembert itt találod.

Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: