2011-10-04

Gyönyörű Magyar

Beindult az idei Design Hét Budapesten, és szokás szerint nem kevés logisztikai mutatvány kell ahhoz, hogy eljussunk a programokra. Vagy legalábbis erősen szelektálni kell, merre orientálódunk. Az első hétvége még viszonylag laza volt, többek között a zseniális Hannabi Kanapé Szalon meglátogatását terveztem be új kollekciójuk kapcsán, amit Gyönyörű Magyar néven mutattak be.

A tavalyi Design Héten debütáló HANNABI márka Rácz Anikó nevéhez fűződik, aki belsőépítészeti munkákban szerzett tapasztalatait immár bútortervezőként kamatoztatja. Ennek első kézzelfogható eredménye a Maffia fantázianevű kanapé kollekció, amit a '20-as évek Amerikája, a maffia világa ihletett. A hagyományos szabóságok mintájára, a szabó és a megrendelő közötti személyes kapcsolat, az egyedi igények szerinti tervezés Anikó szalonjában is megjelenik, hiszen a békéscsabai gyártásban készülő alapdarabok mellett a szalonszolgáltatás teljesen egyedi bútorok készítését is lehetővé teszi.




Anikó idei kollekciójában arra kereste a választ, hogy van-e a magyar tárgykultúrának, építészetnek olyan esszenciája, amelyet vissza tudunk adni otthonunk kialakításakor? Hogyan tudunk, hogyan érdemes visszanyúlni a régi magyar bútorokhoz és azok gazdag motívumvilágához? 


A kérdés roppant izgalmas, hiszen a régi magyar tárgykultúrába tartozó ikonikus darabok újjáélesztése, újraértelmezése, a népi motívumok különböző formákban való felbukkanása amúgy is meghatározó vonulata az utóbbi évek hazai design kultúrájának. No meg - látva a sokféle megoldást, és az ezeket lereagáló véleményeket -  érzékeny pontja is.    Nem könnyű megfogalmazni és új formába önteni a régi értékekhez való viszonyunkat, vagy megteremteni a magunk változatát.  A HANNABI-nak szerintem sikerült, az új kollekcióban friss, letisztult, igényes darabokat láttam, például ezt a széket, ahol az 1800-as éveket idéző bútordarabban a fa váz a CORIAN®  modern anyagával párosult.


Hamarosan hozom a kollekció enteriőrfotóit, addig is Anikót és a HANNABI-t megtaláljátok itt, személyesen a Király u. 8. alatt, valamint a facebookon is.

Képek forrása: Hannabi

Fotó a fehér székről: Térkultúra

Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: