2010-10-25

Melyik szín lennél?

Nem tudom, hogy az otthoni bézs-fehér alapszíneink okozzák-e a jelenséget vagy valami korszakváltást jelez nálam az a tény, hogy mostanság ki vagyok éhezve a színekre. Miközben áhítattal nézem a különböző színes szobarészleteket, az azért mocorog bennem, hogy vajon élőben, a nap 24 órájában is képes lennék-e ilyen falak között élni? Mert egy dolog, hogy tetszik az adott szín, más dolog, hogy a lakásban hogy hat rám, ránk. Mert a hatása érvényesülni fog, az biztos.


"A szín egy észlelet, amely az agy reakciója a fényre. Az emberi szem a különböző hullámhosszú fényekre másként reagál, ez okozza a különböző színeket." - olvashatjuk a netes enciklopédiában. Agyunk jobb féltekéje felelős a színek érzékelésében, de hozzáteszem, ez a szocializációs tanulásunknak is  része: vagyis azt a színt, amire nem hívják fel a figyelmünket, nem tanuljuk meg a nevét, stb., nem is látjuk. Ezen kívül beszélhetnénk a színtévesztésről is: a férfiak 8%-a, a nők 0,5% színtévesztőnek mondható. Erről az örökletes rendellenességről és annak teszteléséről az Ágy, asztal, tv blogon olvashattatok korábban részletesen.


Szemünk a világos sárgászöld színt érzékeli a legvilágosabbnak (tavaszi színvilág), a tompa vöröses lilát a legsötétebbnek (őszi színvilág). A meleg színek (pl. sárga, narancs, piros) akár 2-3 fokkal melegebb érzetet is kelthetnek, a hideg színek (pl. zöld, zöldeskék, kék, lila) pedig ugyanennyivel kevesebbet. A színek érzékelése megvilágítástól függően változik: a meleg fénytől a meleg színek fénylenek fel, a hideg színek tompulnak vagy szürkének látszanak. A hideg fény felerősíti a hideg színeket és gyengíti a meleg árnyalatokat. Belső terekben a kék színnek távolító, tágító hatása van, a vörös árnyalatok viszont közelibbek, testesebbek, vaskosabbak lesznek.

Ne feledjük, hogy az alkalmazott színek nem önmagukban, hanem egymással való kölcsönhatásukban érik el a végleges hatást! Tehát a bútorok, kiegészítők, dekorációk ugyanolyan fontos szerepet játszanak az otthonunk színharmoniájának megteremtésében, mint a nagy felületek (falak és padló) színének megválasztása.

A teljesség igénye nélkül hoztam néhány inspiráló képet és színt. Ti melyikre vágynátok?

Sárga: A legfényesebb, ugyanakkor a legvilágosabb szín. Felerősít és tágassá tesz. A sárga árnyalatai derűs érzést keltenek anélkül, hogy a teret összenyomnák. Serkenti az agyműködést és a gondolkodást, élénkítő hatása van, jó a fáradság elűzésére és a depresszió ellen, erősíti az önbizalmat, jó hangulatot kelt.
Zöld: nyugtat, pihentet, ellazít, csökkenti a vérnyomást. Sárgásabb árnyalataival melegítő, míg a kékesebbekkel hűsítő hatást érhetünk el, ugyanígy a világosabb árnyalatai tágítják, a sötétebbek szűkítik a teret.

Kék: Nyugtató hatása a zöldnél is erősebb, a tisztaságot a frissességet sugallja. A gondolkodás, a koncentráció színe.  Étvágycsökkentő hatása miatt étkezőkben és konyhákban alkalmazni nem ajánlatos, vérnyomás-csökkentő hatása révén a hálóban viszont jó szolgálatot tehet: jó hatással lehet a pihenésre, alvásra. A világosabb árnyalatok optikailag tágítják a teret.





Lila: Figyelemfelkeltő, méltóságteljes szín, amely más színekkel együtt érvényesül igazán. Fájdalomcsillapító és immunrendszer erősítő hatása van. Árnyalatától és a kiegészítőktől függően lehet játékos vagy extravagáns hatású.




Rózsaszín:  A nőiesség, a lágyság és a romantika színe. Érdemes a közhelyeket elhagyni, és nem (csak) a lányszobában alkalmazni ezt a színt: fehérrel, ezüsttel, barnával vagy zölddel párosítva meglepően jó párosokat kaphatunk.

Vörös: Az öntudatosság megtestesítője. Intenzitásától, illetve a mellette levő színektől függően melegséget áraszt, de fojtogató is lehet. Cselekvésre ösztönző, figyelemfelkeltő szín, felpörget, energiát sugároz. Bánjunk vele óvatosan: megemeli a vérnyomást, emeli a légzésszámot. Olyan szobában, ahol a pihenés és a nyugalom elérése a cél, ne alkalmazzuk.







Share

Szólj hozzá!

1 megjegyzés:

Kata írta...

Nekem a napsárga, ami mindig bejön, feltölt, jó ránézni. Tudom, hgy már kicsit unalmas, de nehezen válnék meg tőle!!! Tetszik a lilának az élénk változata, ami a képen is van, ráadásul a sárga kiegészítők nagyon feldobják :)