2010-09-24

VizuálKult: Lomography

Ha sokat és rendesen olvassátok a blogot, már levehettétek, hogy a fotózás és a fotókon alapuló, fotókkal történő dekoráció a szívem csücske. Mindenféle kütyünk van itthon az amatőr szintű képrögzítésre, de mióta egy ismerős ajánlására utánanéztem a lomography gépeknek, nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy a házi gépparkot valamikor egy ilyennel bővítsük. Alább a megszerzett infók és sok kép. A poszt nem rövid, de most szólok, hogy érdemes a legvégéig eljutnotok! :D


Miről is van szó?
Egy egykori szovjet gyár mára legendássá vált terméke, a LOMO kompakt automata a maga idejében megbízható, jó minőségű, olcsó fényképezőgép volt, azonban az igazi sikertörténet csak “halála” után, körülbelül másfél évtizede kezdődött, amikor pár fiatal bécsi művészlélek (ki tudja, milyen szerek hatására) rájött, hogy az állítgatást eleve nem igénylő gép tökéletesen alkalmas véletlenszerű, kapáslövés jellegű képek készítésére. Az akkoriban szemtelenül újszerű, már-már lázadó stílusú képek nem csak a kábult egyetemisták lelkét hódították meg, hanem többek között a divatszakma is hasznot húzott belőlük.


Mitől olyan jó ez az egész?
Attól, hogy más. Nincsenek szabályai, a lomográfia egyszerűsége egyben a nyitottságát garantálja. Hol máshol vennénk hasznát egy kilencs lencsés (egy kockára kilenc kis képet exponáló) vagy egy beépített halszemobjektíves automata gépnek? A lomográfusok tudják a választ: házibulikon, strandon, metrón, mozgólépcsőn vagy akár egy esküvőn - mindegy, csak ne kelljen túl sokat foglalkozni a beállításokkal, és legyen elég fény. Egy a lényeg: VALAMI legyen a képeken, hogy mi van rajtuk és kinek mennyire tetszenek, az itt teljesen mellékes. Ne törődj semmivel, ne gondolkodj, csak kattogjon a gép! Épp ez adja az egész izgalmát, fogalmunk sincs mit alkottunk, csak amikor először meglátjuk a kidolgozott képeket.


A sztori után jöjjön egy beszélgetés Váczi Kristóffal, aki az enteriőrfotózásban vezető Flashback Photo tagja, és többek között a lomography gépek magyarországi forgalmazásával foglalkozik. Sajna nem volt hozzá szinkrontolmács, azaz ha értelmezési problémák adódnának olvasás közben az csak annyit jelent, hogy még nem volt lomo (eleget) a kezetekben, amit sürgősen pótolni kell!

Hogy kerültetek kapcsolatba a lomography-val? Mióta kampányoltok velük?

Magyarországon már forgalmaztak előttünk lomography gépeket. Mi épp számítógép vásárlás közben akadtunk rájuk, és megleptük magunkat egy Supersampler géppel, és egy Zero Image lyukkamerával. Mikor egy héttel később érdeklődtünk mennyi Supersampler van még raktáron, mert kéne pár, azt a válasz kaptuk, hogy eltűnt a forgalmazó. Kiderült, hogy a Lomography cég sem tudta hova lett a magyarországi disztribútor… Ez 2006-ban volt. Azóta mi forgalmazzuk a gépeket.


Mivel foglalkoztok ezen kívül?

A Flashback Photo egy fotós cég. Elsősorban enteriőr-, tárgy- és reklámfotózással, de emellett műterembéreltetéssel, scanneléssel… és lomography forgalmazással foglalkozunk, ez utóbbival egy kifejezetten erre a célra létrejött új cég, a Lomográf keretein belül.

Találkoztatok/fotóztatok eredeti Lomo darabokkal?

Igen. A Lomo sok olyan gépet gyártott, amiből Magyarországon is akadt szép számmal a '80-as években. Ilyen volt pl. a Smena 8, Lubitel, LC-A… Ezek közül az LC-A tekinthető a lomography alapjának, nincs is nagy eltérés a mostani LC-A és az „eredeti” között.

Miben változtak az eredetihez képest, és mi az, amiben hasonlók maradtak?

Van olyan típus, ami nagy változáson ment át (pl. a Lubitel 166), új funkciókat kapott, illetve több esetben újraértelmezték a régi gépeket (pl. Horizon perfekt). Van, amelyiknél a zárszerkezeten finomítottak, így pontosabb és gyorsabb is lett. De sok új, saját tervezésű gép is született. Előfordul, hogy az ötletet valahonnan a múltból merítik, mint például a Spinner esetében, ami egy szintén '80-as évekbeli futurista koncepción alapul.

Mi az, amiben ezek a gépek nagyon jók, és mi az, amire nem valók?

Precíz, műszaki jellegű, dokumentalista ábrázolásra nem valók. (De lehet, hogy ezt is megcáfolnák páran.) Minden másra remek. Talán akkor használjuk jól a lomography gépeket, ha nem túl konkrét az elképzelésünk a végeredményt illetően. Esélyt kell adni a véletlennek is.


Milyen a lomók itthoni fogadtatása, hogyan terjednek? 

Még nagyon az elején járunk. Igaz, hogy négy éve forgalmazzuk a gépeket, de teljes energiával csak mostanában kezdtem el foglalkozni velük. Kiderült, hogy egy teljes embert igénylő feladat ez, sőt…
Most leginkább underground mozgalomként terjed, és persze mi is igyekszünk népszerűsíteni. Sokan érdeklődnek, szívesen fogadják.  De találkozunk olyannal is, aki nem érti, hogy mire jó ez, vagy előfordul, hogy valaki megkérdezi, mi is az a film…


Akit érdekel valamelyik típus, hol tudja kipróbálni? Van lehetőség a tesztelésre?

Volt egy Lomek elnevezésű rendezvényünk májusban a Bobek kávézóban, ahol négy féle gépet lógattunk föl az asztalok fölé, és bárki kedvére próbálgathatta a gépeket. A legjobban sikerült képek most is a Bobek falát díszítik.A közeljövőben tervezünk további gépbemutatókat, ahol a gépeket, illetve a filmeket is mi biztosítjuk.Milyen széles skálán mozognak a gépek pl. forma, technika, funkció, árkategória szerint?

Ha egy egységet mondjuk egy centinek veszünk akkor 30-40 centiméteres ez a skála. Vannak kisfilmes és rollfilmes gépek. Több objektíves, időben eltolva exponáló gépek, víz alatti illetve színes vakus gépek vagy halszemoptikásak. Az áruk 9.000 forinttól 40.000 forintig terjed, egy-két gép van csak, ami a 100.000 forintot is eléri.Melyik a közönségkedvenc, van-e ilyen?

Sokféle vásárlónk van. A kedvencük a Spinner 360°, de ezt még nem tudják. Leginkább az Actionsamplereket, az Oktomatot és a Dianákat, Fisheyeokat viszik.


Visszajelzések?

Pozitívak. A lomo-rajongók jóvoltából egyre bővül a képanyag a lomography.hu oldalon, ide bárki regisztrálhat és tölthet föl képeket. Minél többen teszik meg ezt, annál sokszínűbb lesz a galéria. Két hónapja működik az új weboldalunk, reméljük folyamatosan nőni fog a felhasználók száma. Lomography magyarország néven a facebookon is megtalálnak bennünket a rajongók.


Mit szeretnétek elérni, milyen terveitek vannak a lomography-val?

Szeretnénk, ha mindenkihez eljutna a hír, hogy Magyarországon is kaphatóak a lomography gépek. Vagyis ha mindenki tudna róla, és csak azért nem lenne valakinek lomography gépe, mert nem szeretne ilyet; nem pedig azért, mert nem tud a létezéséről.És végül a nyerő kérdés... Mit üzentek a Kedvenc Otthon olvasóknak?

Minden jelenlegi és jövőbeli lomográfust szerettel várunk egyenlőre a lomography.hu-n, heteken belül pedig az újonnan nyíló boltunkban a Fogas Házban, ahol kiállításokon, workshopokon keresztül lehet ismerkedni a Lomography-val! Leadhatjátok a filmeiteket, nézegethettek képeket, behozhatjátok és kirakhatjátok a tieiteket is, fröccsözhettek-sörözhettek egyet, és nem utolsó sorban fényképezhettek is.

És hogy addig is legyen valami Lomography a levegőben, egy képkeresős játékra invitálunk benneteket itt, a Kedvenc Otthon blogon, ahol a főnyeremény egy Diana F+ fényképezőgép lesz!

Igen-igen és igen, csak megerősíteni tudom a lomography csapat üzenetét! Kösz srácok!!! Huh...csorog a nyálam ezért a masináért, amit tehát hamarosan megnyerhet egy szerencsés blograjongó játékos. Ha még nem vagytok tagjai a facebookos Kedvenc Otthon tábornak, itt az idő, hogy csatlakozzatok  - katt ide, és ajánljátok a blogot a barátoknak! Ez lesz a játék beugrója.

Pár napon belül kicsit közelebbről megismerkedünk a Diana F+ kategóriájával, aztán kezdődhet a képkeresés a lomography.hu oldalán, addig is nézzetek át hozzájuk...


Forrás - szöveg
Forrás - képek 


Share

Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: