2010-09-02

Vizuálkult - Fotók a múltból

A blog VizuálKult sorozata a képekkel foglalkozik, azokkal, amikkel jó esetben körülvesszük magunkat otthon. A rosszabb verzió az, amikor ezt a kérdést hanyagoljuk, vagy letudjuk valami semmitmondó tucatképpel. Pedig millió egyedi festmény, grafika vagy akár fotó közül válogathatnánk és választhatnánk ki olyat, ami "rólunk szól", vagy az egyéni elrendezés/felhasználás tehetné személyessé a történetet. Az előző - Mi van a falon? - posztban is ez volt a téma.


A fókusz marad a fotókon, a WAMP-on találtam ezeket a printeket fiatal illusztrátorok munkái és kortárs írók, költők gyerekkönyveinek társaságában. A képek a régi Budapestet idézik, a városi élet hangulatát, kopott vagy pompázó épületeit, háztetőit.


Válogathatunk ezekből kedvünkre, vagy előszedhetjük a családi archívumot, biztos akad köztük néhány emlékezetes kép. Van, aki ezt nagyban csinálja: a Fortepan oldalon mintegy 5000 feltöltött képből mazsolázhatunk. A Szepessy Ákos és Tamási Miklós által gondozott on-line privátfotó gyűjteményhez bárki csatlakozhat, vagyis beküldheti privát- vagy amatőr fotóit a múltból.

2 lakber blog is válogatott az elmúlt napokban a Fortepan gyűjteményéből, megnézhetitek az Ágy-asztal-Tv-n és az Otthon, édesen.


Épp a minap nosztalgiáztam két hagyományos tükörreflexes gépem felett. Bár az én archívumom érthetően teljesen más képekből áll össze, legalább közös elem a fényérzékeny filmre kattintás a memóriakártyás kattintgatás helyett.

Ne felejtsétek el, hogy a VizuálKult témájaként a fotók és a fotós dekorok - ahogy jeleztem - az új nyereményjátékhoz is kapcsolódnak valamiképp. Továbbra is várom a tippeket, mi lehet az? A múltkori facebookos hozzászólások még elég messze jártak...

A Kedvenc Otthont itt találjátok a facebookon. Érdemes az oldal rajongójává/olvasójává válni minél előbb, többek között azért, mert ez lesz a játék beugrója. Most már tényleg nagyon közel járunk az induláshoz...

Forrás: saját képek
Forrás: Fortepan


Forrás

Share

Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: