2012-09-25

Házi feladat 4. - Barkács szakkör



A kisebb-nagyobb átalakulások közepette újabb csináld-magad poszttal jelentkezem. Mentségem nincs, egyszerűen ez van, ha az ember hagyja, hogy elszabaduljanak DIY-indulatok. Súlyos esetben ez odáig fajulhat, hogy a tárgyak rendeltetésszerű használatát figyelmen kívül hagyva folyton valami más körvonalazódik a szemünk előtt (figyelem: laikus családtagoknak a jelenség ijesztő lehet). Így voltam én legutóbb a barkácsáruházban sorakozó lépcsőkorlát-elemekkel. Hiába mondott nekem bárki bármit, én gyertyatartókat láttam.





Régóta szemeztem a katalógusokban, design boltokban látott, natúr színű vagy színesre festett fa gyertyatartókkal. Főleg a formájuk, egyszerűségük, tömbszerűségük tetszett. Nem kerestem az alkalmat sem a vételre, sem a házilagos legyártásukra, de egyszerűen szembejöttek velem. A Bricoban mászkálva a faáruknál leemelhető, közbülső korlátelemek kiáltottak a lehetőségért.


Miután képzeletben felaprítottam néhány példányt, egy tölgyfából készült darabbal távoztam, ami szemre  leginkább alkalmas volt az átlényegüléshez. Házi szerszámpark híján beugrottam az első utamba kerülő lapszabászathoz, ahol 5 részre vágattam a korlátelemet. Ebből 4 darabbal voltak további terveim, 1 pici, keskeny összekötő rész pedig kiesett.


A formás kis darabok tetejébe szálgyertyához alkalmas méretű furatok kerültek, így jöttek haza velem:



A barkácsol(tat)ás után a kreatív szakasz következett, az előkészített hozzávalókkal:


Alapból nincs sok dolgunk a szétvágott darabokkal, de alaposan megnézve, a vágások mentén előfordulhat néhány éles, kissé roncsolódott rész:


Ezeket egy dörzspapírral pillanatok alatt simára csiszoltam:


Vékony maszkolószalaggal nagyjából kijelöltem a natúran hagyott területeket, felette/alatta jöhetett a festés:



A színezéssel bárhogy lehet variálni (és bármeddig el lehet pepecselni). Én a gyerekszobához akartam igazítani a végeredményt, így azokat a színeket használtam a Trilak színkód alapján kevert univerzális festékeiből, amik ott is előfordulnak majd az átalakulás után. A lazac, bevallom, nem a fiúk kérése volt, de nem tudtam kihagyni, hogy legalább pici részleteket ne fessek belőle...nyamm


 A végeredmény nagyon tetszett, állati helyesek lettek:


Ha nektek is bejön, azért ne szedjétek szét a lépcsőt, inkább keressetek erre alkalmas formákat, maradék faanyagot és szabjátok magatokhoz őket, dekoráljátok kedvetek szerint. Nekem közben további ötleteim támadtak... Jó munkát!



Fotó: Kedvenc Otthon

A sorozat korábbi részei:
Házi feladat 3. - Nagyítás
Házi feladat 2. - Színezd újra!
Házi feladat 1. - Inspirációk

További friss DIY posztok a Kedvenc Otthonból:
Napi DIY: Színátmenetes komód
Napi DIY: Színmozaik



Szólj hozzá!

4 megjegyzés:

E. írta...

tudtam hogy valahonnan ismerős :)
http://morning-by-foley.com/2012/04/22/diy-tuto-cuto-pieds-meuble-canape-ikea/

Kedvenc Otthon írta...

Hát nekem nem lett volna ismerős, mert még nem láttam. De szuper ötlet ez is! :)

hentaii írta...

Nagyon pompásak! :)

Duguláselhárítás írta...

Ez milyen szép! Ezek a világos pasztell színek különösen! Egy szoba ékei lehetnek simán!