2012-09-07

A csillagok alatt


Az idei Design Hét keretén belül (szeptember 28. és október 5. között egy minikiállításon) debütál Magyarországon a Starry Light, mely egyszerre formatervezési különlegesség és világítástechnikai bravúr. Tervezője az Anagraphic alkotója: Farkas Anna tervezőgrafikus, aki Batisz Miklós belsőépítésszel közösen alkotta meg a termékcsaládot.

A lámpa ötletét egy egyedi, a tavalyi 2500 Watt kiállításra készített darab adta, melyen a tervező először kísérletezett a csillagképek háromdimenziós megjelenítésével. A Starry Light kollekció ebből a kísérleti modellből, közel egy éves termékfejlesztést követően született meg, és októbertől a nagyközönség számára is elérhető lesz.

A lámpatest különlegességét a bura geometriája és a rajta elhelyezkedő furatok kombinációja adja – utóbbiak ugyanis meghatározott rendben, a csillagok állásának megfelelően helyezkednek el a félgömbön,  ezáltal a működő lámpatest az éjszakai égboltot vetíti a szoba mennyezetére és falaira. A csillagok felismerését a három színben elérhető bura belső felületére rajzolt konstellációk segítik.


A lámpatest másik különlegessége az a fényforrás, mely ehhez a lámpához került kifejlesztésre, és amely kettős funkciót lát el. A forradalmian új LED technológiának köszönhetően a fényforrás lefelé és felfelé különböző erősségű és irányú fényt bocsát ki, így megfelelő helyi megvilágítást biztosít, ugyanakkor ideális körülményeket teremt ahhoz, hogy a furatokon keresztül a fény a mennyezetre és a falakra vetüljön.


A Starry Light jelenleg a két napforduló és a két napéjegyenlőség csillagtérképét ábrázoló alapváltozatban kapható, de mivel minden lámpatest egyedileg, kézzel, hazai műhelyekben készül, a bura személyre szabható, az adott földrajzi hely és időpont ismeretében meghatározott konstellációkkal is rendelhető.

Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: