2010-12-02

1000 tó / 4: Ház az Északi sarkkörnél

A családi mikulásvárás a tetőfokára hágott: most, hogy egyszerre futottunk bele a decemberbe, a hólapátolásba és az adventi naptár apránkénti kiürítésébe, a srácoknak ez egyet jelent a legmagasabb készültségi fokozattal. Vasárnapig minden este dolgavégezetlenül bújik ágyba a csizmapucoló brigád, a szabadidő azonban hasznosan telik: újabb levelek és rajzok készülnek a Mikulásnak.

Finnországi tudósítóink, Szandráék pár hete északnak indultak, az egész évben hóval borított Lappföldre. A területe alig nagyobb, mint Magyarországé, csak jóval kevesebb ember, és jóval több rénszarvas lakja.


Lappföld fővárosa a 25 ezer lakosú Rovaniemi, itt lakik a Mikulás. Nem volt ez mindig ilyen egyértelmű, a kanadaiakkal pl. évekig ment a harc, hogy hol legyen a Joulupukki állomáshelye. Nyilván nem csak arról folyt a vita, hogy ki a jobb vendéglátó. Komoly biznisz a Mikulás Háza, virágzik a turizmus, pedig nem olcsó a mulatság: a nagy távolság miatt az árak másfélszer magasabbak az európai átlagnál.


A Santa Claus Village Rovaniemi határában van, ez az északi sarkköri mikulástúra célállomása: Santa is here - hirdeti a háztetőn lévő felirat. Van itt egy tucat ajándékbolt, szálláshely és a Postahivatalt is itt találjuk. Ide érkeznek a Mikulásnak írt levelek, Szandráék épp belebotlottak egy 400 méter hosszú példányba, tartalmas kis lista lehetett...



Az a sál is méretes darab lehet már, amit a várakozás perceiben kötögethetünk, egymásnak adva át a kötőtűt. A Mikulás szentélyéhez közeledve a dekorációk és az effektek is komolyabbak lesznek, a privát audienciát külön szobában tartja, teljes harci díszben, koboldjai társaságában. A látogatásról természetesen fotó is készül.



A Mikulás egyébként igen beszédes volt és tudósítóinknak megsúgta, hogy decemberre Budapestre érkezik, a Vörösmarty téren összefuthatunk vele!



A Santa Claus Village mellett a szezonálisan nyitva tartó Santa Parkot és a Rénszarvas farmot is érdemes felkeresni, bővebb infót itt találtok: http://www.santaclausvillage.info/, http://www.santapark.com/

A decemberi budapesti találkozóra felkészülhettek az alábbi magyar-finn miniszótárból, hajrá!

Joulupukki = Mikulás
Poro = Rénszarvas
Joulu = Karácsony

Kiitos = Köszönöm
Kitti = Köszi
Huomenta = Jó reggelt!
Hei! = Szia!
Moi, Moika = Szia!

Ha tetszett a cikk, ajánljátok másoknak is a blogot vagy osszátok meg ezt a linket! A Kedvenc Otthon facebook-os rajongóit itt várom!  

A sorozat korábbi részei:

Kedvenc Otthon: 1000 tó / 1
Kedvenc Otthon: 1000 tó / 2
Kedvenc Otthon: 1000 tó / 3
 
 Forrás 1: Szandra saját fotók, Forrás 2, Forrás 3

Share

Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: