2014-12-04

Sétálj velem! Kalandozások a szecesszió világában 2.

Múlt héten virtuális sétára invitáltalak Titeket, amit a Miénk a ház szervezésében volt szerencsém kora ősszel végigjárni. A századfordulón épült, különböző európai hatásokból táplálkozó szecessziós házakról szóló sorozat ezzel a poszttal folytatódik, az előző rész tartalmát - benne az újlipótvárosi városrész kialakulásának és építészeti stíluskavalkádjának nagyon rövid hátteréről - itt olvashatjátok. Újabb három ház szépséges részletei következnek.

Radnóti Miklós u. 6.


A házat egy vegyi üzem tulajdonos, Krayer Emil és felesége Kimmel Sarolta megbízásából Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte 1903-ban. Ők is Lechner követői voltak, ugyanakkor náluk máshogy jelentkezett a magyar stílus keresése. Amíg Lechnernél elvi kérdés volt ez, addig Komor - Jakabék "megelégedtek" a dekorációban megjelenő magyaros motívumokkal. Ők nem mélyedtek különösebben bele (ennél a házuknál legalábbis nem) abba, hogy amilyen díszítéseket alkalmaznak, és amit felhasználnak, az milyen történeti gyökerekkel bír. Sok esetben a maguk korának még élő népművészeti megnyilvánulásait tekintették forrásnak. Az épület tetején művészlakásokat alakítottak ki. Gyönyörű lépcsőkorlát segíti a felkapaszkodást.



 






Visegrádi u. 29.


Kívül-belül gyönyörű épület, a fogadótér a századforduló szecessziós elvágyódás-kultuszának egyik ékes példája: templomi, szinte kriptaszerű hangulat, félhomályos előtér, a falon domborművek, angyali szobrok fogadják a belépőt, kizárva a külvilágot. Itt is gyönyörűen munkált, gazdagon díszített vaskorlát vezet az emeletre.





















Fotók: Kedvenc Otthon

Folyt.köv.!

Ha kedvet kaptatok, és szeretnétek további érdekességet megtudni ezekről a házakról, vagy más tematikus bontásban budapesti épületekről, utcákról, íme az aktuális sétaprogramok (További információ a sétákról itt: Miénk a ház!):

December 6-án, a 10.00 órakor induló "Hol van az éj, hol van az a kocsma" - Kultúrforradalmárok Újlipótvárosa c. 3 órás irodalomtörténeti sétán Radnóti Miklóssal, Ady Endrével, Kosztolányi Dezsővel, Lengyel Józseffel és még sok más hírességünkkel ismerkedhetnek meg, meglátogatva egykori lakóhelyeiket.

A december 7-én, vasárnap 10.00 órai kezdettel induló A Bauhaus rejtett kincsei - Formatervezés Újlipótváros lépcsőházaiban c. sétát a modernizmus rajongóinak ajánlják. Ismeri, hogyan jött létre Budapest legnagyobb, összefüggő modern stílusú városnegyede? Vezetésünkön megismerheti Újlipótváros történetét!

Ha tetszett a poszt, kövessétek a Kedvenc Otthon blogot a facebookon (katt ide), hogy ne maradjatok le az új részekről!

Kapcsolódó írások:
Sétálj velem! Kalandozások a szecesszió világában 1.

Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: