2014-12-17

Így főzünk mi - avagy lazacderék, karácsonyi kalács és társai


Mi az a család lettünk, akiknél sosincs "hagyományos" karácsonyi menü, minden évben sokváltozós az egyenlet, hangulattól, inspirációktól, gyerekek sokat változó ízlésétől függően alakul. Épp ezért szeretem, ha jól bevált recepteket kapok, pláne, ha azt magam is tesztelhetem előzetesen.
Az IKEA karácsonyi sajtóvacsorája ismét egy jól szervezett alkalom volt arra, hogy mi, újságírók, bloggerek, kollégák, barátok összegyűljünk, és a hátteret adó dekorációk mellett a közös főzéssel kapjunk és adjunk is valamit. A tavalyi sütigyártás (receptek a linkre kattintva) után idén is közkinccsé vált akazoknak a finomságoknak a leírásai, amit mi magunk gyártottunk a séfek: Balla Margit és Hammer Zoltán segítségével, a recepteket is biztosító Gastropolis Főzőiskola és Gourmet Klubban.




A 4-5 fős csapatok az est elején kihúzták a menüsor egy tételét, én a lazacos részlegnél kezdtem, de az előétel (hmm, nagyon finom volt a lazacsaláta, kép nincs is róla..) idő előtti elfogyasztása után végül átpártoltam a húsgolyó csapatba :) 



A teríték természetesen könnyen összeállítható és adaptálható IKEA alapanyagokból állt össze




Az alábbi menüsorból szinte mindent ajánlok kipróbálásra, bár az én verziómba az alább közreadott heringsaláta, a lazacderék és a karácsonyi kalács kerülne bele, az ikonikus svéd húsgolyók otthoni változatát meghagynám más alkalmakra. Íme a receptek:

Céklás heringsaláta 



Hozzávalók (5 főre): 5 db pácolt hering, 1 nagyobb alma, 120 g ecetes cékla, 5 db kisebb savanyú uborka, ½ lilahagyma, 2 tojás, 1 közepes burgonya, 5 szelet rozskenyér

A mártáshoz: 3 tojás, 3 dl olaj, 1 kis doboz tejföl, 1-2 ek mustár, 1 kis csokor kapor, só, bors

Elkészítés:
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk, és felkockázzuk. A tojásokat is megfőzzük és cikkekre vágjuk. A heringet lecsepegtetjük, kockára vágjuk. Az almát kettévágjuk, magházát eltávolítjuk, felkockázzuk. Az uborkát is kockákra vágjuk. A céklát lecsepegtetjük, felkockázzuk. A tojássárgájákból és az olajból elkészítjük a majonézt, ízesítjük sóval, borssal, apróra vágott kaporral és mustárral, és hozzákeverjük a tejfölt. A céklát, burgonyát, almát, uborkát a majonézbe forgatjuk, és a tojáscikkekkel díszítjük. Rozskenyérrel tálaljuk.

Svéd húsgolyók áfonyával, mártással és főtt burgonyával 



Hozzávalók (5 főre): 450 g darált marhahús, 450 g darált sertéshús, 100 g zsemlemorzsa, 2 tojás, 1 fej hagyma, 1-2 ek mustár, szerecsendió, só, bors, 7 db közepes burgonya, 1 cs petrezselyem, só, bors

A mártáshoz: 100 g vaj, 100 g búzaliszt, 4 dl alaplé, 2,5 dl tejszín, 2-3 ek szójaszósz, 1 cs petrezselyem, só, bors
A vörösáfonya-lekvárhoz: 2 dl vörösáfonya-lekvár, 100 g aszalt vörösáfonya, 1,5 dl almalé
Elkészítés:
A húsgombócokhoz a hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd egy tálban hozzákeverjük a mustárt. Hozzáadjuk a kétféle húst is, a sót, borsot, szerecsendiót, zsemlemorzsát és a tojásokat is, és jól összegyúrjuk. Gombócokat formázunk belőle és vaj és olaj keverékén körbesütjük.

A mártáshoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáöntjük a lisztet és gyengéden megpirítjuk, vigyázva, meg ne égjen. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a szójaszószt, összeforraljuk, és 1,-15 percig forraljuk. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, és még pár percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges és a tűzről levéve apróra vágott petrezselyemzölddel gazdagítjuk.

A vörösáfonyát a lekvárral és az almalével összeforraljuk, a gombócok mellé tálaljuk. A burgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk és sós vízben kifőzzük. leszűrjük és petrezselyemmel meghintve a gombócok mellé tálaljuk.

Lazacderék tejszínes rakott burgonyával 


Hozzávalók (5 főre): 5 szelet lazac, só, bors, vaj, olívaolaj, 7 közepes burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 100 g reszelt sajt, 300 g tejszín, 100 ml tej, só, bors, szerecsendió

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, nagyon vékonyra felszeleteljük. Egy tűzálló edénybe vagy mélyebb tepsibe, amelyet alaposan kivajaztunk, a burgonyaszeleteket szépen lerakjuk, a szeletek közé jutatva a zúzott fokhagyma és a reszelt sajt keverékét, sót és borsot is. Tej és tejszín keverékével meglocsoljuk, és a maradék sajtot a tetejére szórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50-60 percig sütjük, amíg a burgonya megpuhul és beszívja az összes folyadékot. Ha nagyon pirul a teteje, fóliával takarjuk be. Tálalás előtt 8-10 percet hagyjuk pihenni.

A lepikkelyezett, kiszálkázott lazacot szeletekre vágjuk. Minden oldalát megkejük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olívaolajon bőrével lefele sütjük, amíg a bőre megpirul, ez nem több 3-4 percnél. Ekkor a két oldalát és atetejét is megpirítjuk, esetleg kevés vajat is dobhatunk a serpenyőbe. Pihentetjük pár percig és tálaljuk.

Svéd karácsonyi kalács 


Hozzávalók: 230 g cukor, 1 cs vaníliás cukor, 2 tojás, 2 dl tej, 280 g liszt, 100 g vaj, ½ teáskanál sütőpor, ½ teáskanál őrölt fahéj, ½ tk őrölt gyömbér, 1-2 db szegfűszer őrölve, ½ tk őrölt kardamom, 50 g egész mandula

Elkészítés:
A vajat habosítsuk ki a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat és keverjük ki alaposan. Adjuk hozzá a tejet. A liszthez keverjük a fűszereket és a sütőport. A lisztes mixet keverjük a tojásos keverékhez. Alaposan kivajazott és kilisztezett őzgerincforma aljára szórjuk a mandulát, és öntsük rá a masszát. 180 fokos sütőben süssük készre, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Fotók: Varga Benedek / IKEA

Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: