2014-12-02

Plakátvadász


Budapest Poster Gallery - az egyetlen régi, kizárólag eredeti magyar plakátokra és kereskedelmi grafikákra specializálódott galéria - december 8-i aukciójának meghívóját olvasva jutott eszembe, hogy hozok néhány példát a poszteres faldekorokra. A nosztalgia, a képi világ, a történet vagy az üzenet okán is helyet foglalhatnak otthonunkban. Sokféle stílusba belefér, modern környezetben finom eklektikát teremt.






(a képek forrása a linkre kattintva elérhető)

A hazai plakátművészet századeleji virágkorában és későbbi, újjáéledő korszakaiban számos jelentős alkotótól, különböző stílusban, rengeteg remekmű született. Ha kedvet kaptatok, hogy ilyen plakátokkal vegyétek körbe magatokat a lakás egy-egy pontján, a galéria több száz darabból álló kínálatában többféle kategóriában keresgélhettek az 1890-1990 közötti időszakból. Végigböngészve a szortimentet egy rakás ikonikus remekművet találtam. A karácsonyi ajándékvadászatban jól jöhet, hogy a galéria oldalán megtekinthető a kedvezőbb áru plakátokat, plakátterveket és kisnyomtatványokat árusító shop kínálatának egy része, de a teljes kollekcióért érdemes a galériába ellátogatni a Falk Miksa u. 28-ba.

Személyes kedvencem, például nem hiányozhat a konyha faláról:


ismeretlen művész, 1940

A december 8-i aukció és a kísérőeseményként zajló kiállítás helyszíneit, nyitva tartását itt tudjátok nyomon követni, az aukció katalógusából pedig itt szemezgethettek. 186 tétel szerepel a listán, kezdve a vizes emberes Unicum plakát igen ritka első eredeti verziós darabja is. A katalógust már csak azért is érdemes átlapozni, mert remek írásokat találunk benne a hazai plakátművészetről, a plakátok születésének hátteréről és az alkotókról.


Ismeretlen: Unicum plakát, 1909



Faragó Géza: Carneval a Gambrinusban, 1924




Köpeczi Bócz István: Körhinta, 1956


Máté András: Cherbourgi esernyők filmplakát, 1965



Plakátkiállítás, Reich Károly, 1948



Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: