2010-01-19

Biztonság

Két erősen kiskorú mellett alapvető volt, hogy nem akarunk olyan elemeket a lakásban, amik veszélyesek lehetnek akár a srácokra nézve, akár a haramiák által a berendezésre vonatkoztatva. Ez persze nem csak biztonsági, hanem kényelmi kérdés is, ha nem akarunk örökké a nyomukban járni, egyszerűbb eleve úgy tervezni, hogy megelőzzük a bajt – így gondolkoztunk. Jó tapasztalat volt az előző lakásunk is, ahová még ketten költöztünk be, de négyen költöztünk tovább. Azalatt a 4 év alatt, amit ott töltöttünk, a gyerkőcök kúszó mutatványától kezdve folyamatos felszámolás alatt álltak páros életünk tárgyai és a lakás berendezése: vertikálisan fölfelé vagy horizontálisan a lakásból kifelé haladva. Befelé egyedül a hangfalak mélynyomója ment - de ebben nem a mi kezünk volt. Azt, hogy a TV-hez kapcsolódó elektronikai eszközök alsó polcos elhelyezését egy időre likvidáljuk otthonról akkor döntöttük el, amikor kolbászkarikák és legókatonák kerültek elő a rejtélyes módon nem működő dvd-lejátszóból.


Így nem jöhettek szóba gyerekmagasságban:
  •   nagy méretű üvegfelületek, üvegasztal, vitrin 
  •   éles sarkok 
  •   elektronikai eszközök
  •   nagyméretű bútorok a falhoz való rögzítés lehetősége nélkül
  •   pakolászásra csábító törékeny dolgok, alsópolcos elhelyezés
Sokszor látok olyan lakótereket, ahol nem éppen gyerekbarát/szülőbarát a berendezés. El tudom képzelni, hogy a családi üvegasztal sosem reped meg, akárhány acélmozdony és traktor esik rá, sőt, léteznek acélmozdonyt és traktort az asztal fölött nem dobáló gyerekek is (talán lányok??), mégis, jobb a komolyabb károkat inkább megelőzni.

Ami a biztonsági eszközök hatalmas választékát illeti: érdemes reálisan átgondolni, mi az, ami átrendezéssel ezek nélkül is gyerekbiztossá alakítható, hogy csak a legszükségesebbeket kelljen beszerezni. Biztonsági ajtózárak helyett például száműztük a veszélyes dolgokat és turkálható fa/műanyag eszköz-lerakókat létesítettünk a lakás több roppant izgalmas pontján. A hűtőre csak egyszer tettünk zárat, pedig ha a józan eszünkre hallgatunk, inkább nyitva hagyjuk, hogy egyen végre valamit a gyerek. A tapaszt végül a gyerekbiztonsági bizniszből kimaradó tudatlan (és feltehetőleg éhes) felnőtt vendégek gyakorlatilag letépték a helyéről.

Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: