2013-11-14

Műhelytitkok 1.



Múlt hétvégén meghívást kaptam egy kreatív műhelybe, amit a szigetmonostori Rosinante Szálloda szervezett. Nagy örömmmel mentem, és nemcsak azért, mert a családi tulajdonban lévő, és ennek okán nagyon hangulatos, családbarát hely a stílusos vidéki szállodák egyik gyöngyszeme. Úgy tűnik, jó érzékkel ráéreztek arra is, hogy az őszi-téli hónapokban és a közelgő adventi időszakban egyszerre pihenteti és feltölti az embert, ha kreatív készülődésbe kezd, netán maga készíti el a karácsonyi díszeket, apró, személyes ajándékokat.


A kiscsoportos műhelymunkában a szálló biztosítja az elmélyült, szöszmötölős alkotáshoz a nyugodt körülményeket, az alapanyagokat, az eszközöket és persze a szakértő segítséget is. Elsőként rögtön a karácsonyfára való papírgömböket gyártottunk, ami nagyon egyszerű technikával, gyorsan és minimális költséggel elkészíthető. Biztosan sokan készítettetek már ilyet, de azért mutatom is, hogyan:




Mindössze 6 db egyforma hosszú papírcsíkra, damilra és gyöngyökre van szükség hozzá. Hobbiboltokban rengeteg A/4-es dekorpapírt találtok, érdemes olyat választani, aminek van tartása, de nem kartonvastagságú. A csíkok szín- és mintavariációinak száma természetesen végtelen. A papírdarabokat három helyen, a két szélén és középen kell kilyukasztani, bármivel, ami a kezünk ügyébe kerül, de ha van otthon egy ilyen kis szerzsám és kalapács, akkor néhány erőteljes mozdulattal az összes papírral egyszerre végezhetünk. 


A damilunk aljára hurkolással kell egy nagyobb gyöngyöt stabilan rögzíteni, arra jön rá mintával lefelé az összes papírcsík, majd sorra felfűzzük a kiválaszutott gyöngyöket, kb. 8 cm hosszan. Ezután egymástól elcsúsztatva, egyesével felfüzzük a papírokat a széleken lévő lyukakba bújtatva a damilt, ez már rögtön megadja a gömbünk formáját. A végén egy "zárókövet", egy nagyobb gyöngyöt hurkolunk rá, ugyanazzal a technikával, amivel az elsőt rögzítettük. A tetejébe jöhet szalag, masni is.




A gömbök bármilyen változatban elkészíthetők, ez itt egy natúr verzió alapja, damil helyett használhatunk a felfűzéshez raffiaszálakat vagy vékony szalagot is.



A kreatív műhelyt stílusosan a szálló kertjében különálló, Nagymama Házában tartják, a hely a türkizre festett fa elemek miatt már belépéskor a szívemhez nőtt :) 





A kertben talált hatalmas kartondekorokat, főleg az almát, szívesen felhasználnám valahol beltéren!


A műhelyben alkotótársakkal is lehet találkozni, így rögtön gyorsabban halad a munka, inspiráljuk egymást az ötletekkel. Ha jelentkeztek, lehet itt antikolni, otthonról hozott, régi, megunt darabokat életre kelteni, lesz alkalom foglalkozni az üvegfestéssel, mozaiktechnikával, asztal- és lakásdekorálással.

A következő alkalmak idén hangsúlyosan a karácsonyi készülődésre építenek: november 16.-17. szombat-vasárnap, illetve december 14.-15. szombat- vasárnap várnak Titeket. A részletes programot itt találjátok.




Mindehhez a hátteret a szálló biztosítja, a szentendrei-sziget belsejébe komppal lehet átjutni, és máris a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban találjuk magunkat, Budapesttől alig 1 órára. A szobák, egyszerűek, szépek,  családiasak, a recepciótól kezdve a kisebb-nagyobb közösségi, éttermi részekig mindenhol az otthoni hangulatok köszönnek vissza, a gyerekeknek kint is, bent is megteremtik a játékra a teret, ami valljuk be, nem utolsó szemnpont egy nyugodt családi ebéd elköltéséhez.


A hatalmas, erdősávval határos kert nyáron pompázik igazán, de főszerzonon kívül is nagyon hangulatos. Főleg, mert itt nincs semmi mesterséges, oda nem illő vagy "nagyon megcsinált" dolog, ez tényleg egy családi kert, a maga természetes rendezettségében. 







A Rosinante konyhája messzeföldről híres, volt alkalmam kipróbálni, szeretettel ajánlom! Ha valaki komolyabban is szeretne elmélyedni a gasztronómia világába, a Finománia főzőtanfolyamokra is jelentkezhet, elég népszerű a program. 




Az első alkalmom élményeiről blogbarátok is beszámoltak már, Szonja az Otthon, édes  bloggereként, Éva pedig a Fakanál blogban, de én is jövök még folytatással, a műhelyen elkészített lámpabura képeivel!


Fotók: Kedvenc Otthon

Ha tetszett a poszt, további ötletekért csatlakozz a Kedvenc Otthon facebook táborához!

Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: