2011-07-18

Olvasnál-e-magazint?

Most, hogy az aktuális cikkek megjelenése okán annyit emlegettem a hagyományos, print alapú lakberendezési magazinokat, essen pár szó az elektronikus anyagokról is. Részben attól, hogy az elmúlt években ilyen népszerűek lettek a blog-alapú tartalmak és az internetes portálok tematikus oldalai is ontják magukból az ilyen vagy olyan színvonalú szakcikkeket, eléggé felpörgött az információáramlás. Ma már nem kell megvárni kedvenc újságunk havi számát ahhoz, hogy inspirációkat gyűjtsünk vagy konkrét kérdéseinkre válaszokat nyerjünk, elég csak böngésznünk kicsit a neten, és egy-két jól eltalált keresőszóra biztosan érkezik néhány értelmes találat. 

Egy print alapú magazin alapvető "kiegészítője" természetesen a honlap, ami egy plusz felületet biztosít a lap anyagainak közlésére és az olvasó információéhségének kielégítésére. Ez több-kevesebb sikerrel meg is történik, nyilván az is számít, hogy mennyi energiát öl a honlap szerkesztősége a frissítésbe, fenntartásba. Név nélkül, van olyan, ahol mintha megállt volna az idő, és csak havi 1-2 új lakásbemutató kerül fel, és van olyan is, ami kihasználva az elektronikus kommunikáció gyorsaságát, frissességét, változatos plusz tartalmakat szerkesztenek a magazinos alapanyagok mellé, esetleg még blogokat is ajánlanak a témában. Az olvasókkal való kommunikáció erősítésére egyre több médium lép ki a facebookra, bár tapasztalataim szerint nem mindegyik érzi ennek jelentőségét és megfelelő formáját, így kevésbé hatékony a kommunikáció.

Az olvasókért (és persze a hirdetőkért) folytatott verseny nagy, az elmúlt évek gazdasági válságát mindegyik lap megérezte/megérzi, elsősorban a hirdetői piac szűkölése folytán, ami alkalomadtán csökkenő oldalszámot, kevesebb (költéges) saját anyagot, összevont lapszámokat eredményezett, de olyan magazin is akadt, amelyik áldozatául esett a pénzhiánynak. Az e-magazinok, vagyis a kizárólag elektronikus formában megjelenő kiadványok ha nem is alternatívái, de üdítő színfoltjai lehetnek a magazin-palettának. Mert ahogy a technikai újdonságokhoz szabott e-bookok bődületes száma sem homályosítja el a papír alapú, festékszagú könyvek jelentőségét (a Meztelen üzenet blog által hozott infók szerint "2009-ben 1,33 millió e-könyv nézett farkasszemet 302 ezer nyomtatott könyvvel, míg 2010-ben csaknem 2,8 millió elektronikus kiadvány állt szemben 316 ezer papíralapúval"), úgy az elektronikus lapozható magazinok sem fogják kiszorítani a több tízezres havi példányszámban megjelenő, kézzel fogható, nagy hagyományú printeket. 

A hazai lakber magazinok értékelése, összehasonlítása, a piacon elfoglalt helye - és ennek okai - külön is megérne egy misét, de most fókuszáljunk inkább az e-magazinokra. Előnyük kétségtelen: először is igen költséghatékonyak, a szerkesztésükhöz szükséges egyszerűbb szoftver akár ingyenesen is letölthető a netről, az anyagok összerakásához egy programozó szükségeltetik, az arculat megálmodásához persze egy tervező-grafikus sem árt. Az anyagok megszületése és a színvonalas szerkesztés további emberi erőforrást is igényel, de a hatalmas nyomdai díjak és a terjesztés költségének megspórolása mégiscsak számottevő tényező. Egy elektronikus kiadvány gyorsabban tud reagálni az újdonságokra, ha nem is szinte azonnal, mint a blogok, internetes portálok esetén, de mindenképp rugalmasabb, mint a print. A terjesztés a közösségi média lehetőségeit is kihasználva, kampányokkal felépítve sokkal több csatornán biztosítható, ergo sokkal több olvasóhoz juthat el. Mindenféle kütyün olvasható, böngészhető, magunkkal vihető. Olvasgatás közben nagyítható, az infók linkelhetők. Ja, és környezettudatos :)

Nem tagadom, nagy vágyam egy ilyen magazin szerkesztése! Íme néhány nemzetközi példa (kattintsatok a címre vagy a képre a lapozható változatért). 
Ti olvasnátok? Hogy álltok ezzel a kérdéssel: print vagy e-magazin?



Sweet Paul


Est

Covet garden

Ivy & Piper

Mowiekay


Adore Home


Via

Szólj hozzá!

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha esetleg egyszer elindítasz egy ilyet, én nagyon szívesen jövök és fotózom. *-*

éva írta...

Persze,hogy olvasnék ilyet de amit kézbeveszek azért az más,szeretek lapozgatni az magazinokba de ha lenne ilyen e magazin ami tetszik is akkor persze azt is hozzá venném a napi olvasó adagomhoz:)

Kedvenc Otthon írta...

Zsanett, remélem egyszer szavadon foghatlak!!! :) Köszi!

édes és keserű írta...

Köszi, hogy összegyűjtötted őket. Van pár amit ismertem, pár amit nem. Itt egy újabb, az első száma tegnap jelent meg:
http://www.kinfolkmag.com/magazine/

Zsanett a számból vette kia szót, én is szívesen fotóznék egy ilyen színvonalas e-magazinba...

Névtelen írta...

Úgy legyen! De ha bármivel kapcsolatban szükség lenne a szolgálataimra, akkor megtalálható vagyok! :] Én köszönöm!

Kedvenc Otthon írta...

Szuper, fotós kolleginák aktívak, olvasó is akadna... :)

Csibe írta...

Szia, nekem is volt köztük egy-két ismerős :) ...és igen, én is szívesen olvasnálak!
Amúgy nagyon szeretek kézbe fogni bizonyos magazinokat, időről időre újra elővenni, átlapozni, és féltve őrizni :))

irulam írta...

Szia!
A napokban voltam kénytelen megválni - helyszűke miatt - 1 tonna lakber magazintól. Több, mint 10 éve gyűjtöttem, és őrizgettem őket. Nagyon nehezen szántam rá magam, de reálisan nézve csak egyszer olvastam el mindegyiket (első betűtől az utolsóig :-)), mert amikor már dobozba kerültek, többet biztos, hogy nem találtam meg bennük azt, amit éppen kerestem volna. Tehát hiába jó kézbe venni, sok szempontból az e-magazinok jobban használhatóak (ha nem csak kikapcsolódásként olvasgatod őket a kanapén, strandon - pedig de jó is az! :)).
Én mindenképpen szívesen olvasgatom a netes változatokat, és lakberendezőként szívesen részt is vennék egy ilyen magazin megalkotásában! Ha segítség kell, szólj! :-)

Kedvenc Otthon írta...

@éva: a napi adag színes papír nekem is nagyon kell!
@édes és keserű: köszi, nem ismertem! Kicsit puritánabb mint a többi, de szép.

@csibe: köszi :)

@irulam: pont így vagyok én is, eddig 3-4 évente költöztünk, akkor mindig megvolt a nagy szelektálás. Most újra megy a halmozás, jajj mi lesz ebből...

Névtelen írta...

Én biztos az e-magazinra szavaznék, pedig amúgy régimódi vagyok, szeretem (ha van rá mód) úgymond élőben forgatni a könyveket, jobban kedvelem a kézírást a gépeltnél stb. DE!
- Az e.m. valóban költséghatékonyabb és egyszerűbb a szerkesztése és a frissítése
- Környezetkímélőbb
- Helytakarékosabb az olvasónak
- Könnyebb visszakeresni cikkeket, mert elektronikusan megoldható a kilistázás akár x évre visszamenően is