2011-02-22

Kint és bent között félúton

A téli kert látványa helyett mostanában leginkább egy télikertre vágyom. Félúton lenni a szabad kert és lakás védelme között akkor a legjobb, amikor ugyanúgy félúton vagyunk tél és nyár között (akármelyik irányból is közelítjük meg a dolgot). Vázszerkezetként alkalmazhatunk fát, acélt, alumíniumot vagy műanyagot; a kivitelezés költsége ebben a sorrendben csökken. Az üvegezésnél a legjobb hőmegtartó képességű, kétrétegű, biztonsági fóliával ellátott üveget érdemes választani. Ez nem csak biztonságtechnikai okokból fontos, hanem a könnyen lehűlő nagy üvegfelületek miatt is. Az ilyen nagy üvegfelületekkel körbevett lakóterek hőkomfortja miatt extra fűtési megoldások szükségesek, mint például a padlófűtés vagy a padlókonvektor, ami hőfüggönyként funkcionál. Mivel az üvegházhatás egy bizonyos hőmérséklet felett már nem annyira vágyott jelenség, a nyári komfortot megfelelő szellőzéssel és külső árnyékolással teremthetjük meg: ha lehet, válasszunk motoros, fény- és szélérzékelő automatikával ellátott télikert-árnyékolót. A belső árnyékolást megoldhatja a szalagfüggöny, amelynek külső felülete hő- és fényvisszaverő, és a téli napokon is csökkenti a nagy üvegfelületekből eredő esetleges hidegérzetet. A keresztszellőzésre is gondoljunk egy oldalsó billenő ablakkal és egy tetőablakkal, a kert felé eső hosszanti üvegfelületet pedig tolóajtókkal tegyük nyithatóvá. A nyári esték védelmében ne felejtkezzünk el a szúnyoghálóról. A télikert berendezése legyen éppolyan komfortos, mint a lakásban, hogy valóban a lakórész meghosszabbításaként tudjuk használni.




Forrás 1, Forrás 2, Forrás 3, Forrás 4

Share

Szólj hozzá!

5 megjegyzés:

Nikoletti Petra - Lakberendező írta...

Szuper, köszi, épp most kell nekem sok-sok ilyen ötlet! Télikertet tervezek...:)

Kőrösi Mercédesz írta...

Ezek gyönyörűek, Noémi, bármelyiket is nézem. Kívánom, hogy te is üldögélhess/ábrándozhass/kertészkedhess egy hasonlóban:)

VKOrsi írta...

ezek gyönyörűek már megint! el is mentettem az ötletet :)

Kedvenc Otthon írta...

@Petra: jó tervezgetést, szuper feladat!
@m: Merci, köszönöm szépen, pont ilyen tevékenységek jutottak eszembe :)
@VKOrsi: remélem lesz lehetőséged berendezni egyet. A mi teraszunk fedett és terveim szerint idén sokkla jobban benépesítem, mint tavaly.

VKOrsi írta...

elvileg lesz :) van erre egy helyünk, csak át kell építeni. tervek között szerepel.