2010-07-27

Műhelytitok

A magazincímlapra került lakás kapcsán nemrég ígértem, hogy a bútorok kárpitozását is napirendre tűzzük. Beáéknál több klasszikus fotel és kanapé nyert új értelmet egy jól megválasztott szövet által. Egy egyszerű formájú, sima felületű szék/fotel/ülőpad kárpitozásába mi magunk is belevághatunk...


Az alábbi videón két csajszi kezd neki a műveletnek (elárulom, nem lesz baj, ők is fejezik be...huh). Ha kedvet kapunk hozzá, nézzünk szét az ezermester pasink/férjünk/szomszédunk műhelyében, tuti tele van ilyen és hasonló kütyükkel, szerszámokkal, amivel hamarabb csinálunk majd meg egy kárpitcserét, mint egy jó lecsót.



És még néhány praktikus tanács:
- Készítsünk szabásmintát csomagolópapírból, illetve használhatjuk a régi bútorkárpitot mintaként
- Legalább 25-30 mm ráhagyással szabjuk ki a kárpitot, mert az eldolgozásnak is van anyagigénye
- A bársony, plüss anyagok söpréséi irányára figyeljünk a szabás során, főleg, ha több széket is kárpitozunk. Úgy forgassuk az anyagot, hogy belülről kifelé, illetve felülről lefelé simíthassuk a szálakat
- A kárpit lánciránya az ülőbútoroknál a beülési iránnyal, fekvőbútoroknál a hossziránnyal egyezzen meg
- Nagy mintás kárpit vásárlásakor számolnunk kell bizonyos anyagtöblettel, mert akkor lesz mutatós a végeredmény, ha lehetőleg azonos helyre esik minden bútoron a központi, nagy motívum
- A kárpitot visszahajtva, kifeszítve tűzzük körbe, a sarkoknál vagdossuk be, rögzítsük, ezután jöhet a díszítés
- Ha nem látszik a tűzés, kihagyhatjuk a szegecselést, ellenkező esetben célszerű ezt az "elrejt és díszít" technikát alkalmazni. Ragasztópisztollyal szegőszélt is rögzíthetünk a bútorra.
Hajrá!


Share

Szólj hozzá!

11 megjegyzés:

Szentgyörgyi Kata írta...

Van egy olyan gyanúm, hogy a kárpitozás nem annyira egyszerű, mint ahogy ezen a videón látszik. De ki fogom próbálni és majd referálok!

Szilvai írta...

Mondjuk profi szerszámokkal csinálták (pl. szögbelövő), a kellékeket biztos nálunk is be lehet szerezni, de gondolom 1-2 szék áthúzásához nem vesz az ember olyan feszítőhengert, amivel a hevedereket meghúzták. Én vettem egy kárpitozóskönyvet, az egy kicsit részletesebb.

Kisflanc írta...

Én már kárpitoztam egy jó pár dolgot, nehézségi fokozatai elég változatosak, de ha nehéz is nagyon megéri a fáradságot, mert egyedi darabot kreálhatunk, értéket mentünk és nagyon élvezetes elfoglaltság. A szék nagyon mutatós lett, az újságot is átnéztem,a bútorok pedig szépek. Ügyes kezek!:-))

Szilvai írta...

Van egy szép régi zongoraszékem, én azon fogom megtanulni, azután a férjem nagymamájának székei jönnek. :)

Szentgyörgyi Kata írta...

Szilvai, melyik kárpitos könyvet vetted meg?

B.Tier Noémi írta...

Hajrá Lányok!! Itt persze csak pár apró ötlet van, szakszerűségért, meg a részletekért biztos érdemes könyveket is lapozgatni, vagy beszélni olyannal, aki már átesett a tűzkeresztségen kárpitozás ügyben, mint Edinánk a Kisflancról :)

Szilvai írta...

Egy régit, a Mestermunkák sorozatban jelent meg talán a nyolcvanas években. Megkeresem és megmondom pontosan.

aletta írta...

Az a baj, hogy az én kárpitosom annyira olcsó, hogy nem kényszerültem rá az sk-ra. Pedig meg meg is vettünk hozzá Pepével minden hozzávalót, még szögbelövőt is. Megvarrni megvarrtam a huzatokat, de végül nem mi szögeltünk, lövöldöztünk, mikor áthúztuk az összes ülőalkalmatosságot (15 db). De legalább nem lett baleset. :-)

Szilvai írta...

Megtaláltam! (akkor már leporszívóztam a könyvespolcot is, dupla öröm:)) Halász Ferenc: Kárpitosipar Műszaki Könyvkiadó, 1960 Ebben minden benne van, az autókárpitozástól a porvédő huzat szabásáig. Az anyagol elavultak, de az eljárás ugyanaz, és van benne némi bútortörténet is. A Cser Kiadónál is megjelen most egy kárpitozásos könyv, az is nagyon jónak tűnik. (Malcolm Hopkins: Kárpitozás cser Kiadó, 2010) Booklinenál 20%-al olcsóbb.

Szentgyörgyi Kata írta...

Szilvai, köszönöm!

Dani írta...

Sziasztok!

Nagyon hasznos tanácsok és jó videó.