2010-03-21

Nagy Valéria

Van kedvetek hazai lakberendezőket, enteriőrtervezőket, stylistokat megismerni?

Remélem a válasz IGEN, mert ebben a rovatban a fenti témában tevékenykedő tehetséges embereket szeretnék megszólaltatni egy mini-interjú keretében. 

Nagy Vali építész diplomával a zsebében először egy tervezőirodában dolgozott, majd az önállóságra szavazva lakberendezésre váltott. Egyértelműen sikeres döntés volt, hiszen Vali nemcsak, hogy elnyerte tavaly év végén a Lakberendezők Országos Szövetsége (LOSZ) által odaítélt "Az év pályakezdő lakberendezője" díjat, de minden nap azzal foglalkozhat, ami neki is örömet okoz: másoknak otthont teremteni.


Mikor döntöttél úgy, hogy nem csak építészként szeretnél dolgozni? Miért lett hangsúlyosabb a lakberendezés?

Hosszabb folyamat, egymásra épülő események sorozata indította el a „lavinát”. Az i-re a pontot a két éves angliai életszakaszom alatt gyűjtött hatások tették fel 5-6 évvel ezelőtt. Bánatomban felvidulni, örömömben tovább töltekezni mindig valamilyen lakberendezési üzletbe jártam. Kikapcsolt és egyben energiát adott, felismertem, hogy a színekkel és anyagokkal ilyen formában is szeretnék foglalkozni, hiszen a berendezés és a színek erősíthetik egy-egy épület vagy lakás karakterét, de tönkre is tehetik az összképet. Az építész, belsőépítész és lakberendező tevékenysége erőteljesen összefonódik, egymásra épül, nehéz közöttük határvonalat húzni. Fontos szempontnak tartom az adott tér harmóniájának kialakításában, hogy komplex egységként kezeljük azt, legyen szó önálló tervezésről vagy több ember együttműködéséről.




Mi volt a LOSZ pályázatra beadott pályamunkád koncepciója?

Édesanya és lánya számára terveztem egy „alig lakás” (40 m²) alapterületen otthont, melyben számos kis speciális funkciónak sikerült úgy teret adni, hogy az elkerülje a zsúfoltság érzetét és mindemellett egy különleges kialakítású lakótér formálódjon. A lakás egyediségét az alkalmazott szerkezetekkel és anyagokkal is erősíteni kívántam, így alakult ki a belmagasság részbeni osztásával a galéria szint mozgatható üveg fala is, mely lehetővé tette a két szint egybe nyitását, de teljes elkülönítését is. Innen a munka címe is: Együtt és mégis külön. A bézs színek mellett, az arany árnyalatok különböző anyagokban való megjelenésével csempésztem be melegséget, ez a szín fogja össze a tereket. A világos háttérben a bútorok fa szerkezeteinek fekete elemei adták a kontrasztot.





A munkád változatos és kreatív. Milyen élményekkel töltekezel, hogyan pihensz?

Utazás, gyaloglós hátizsákos túra, biciklis túra, futás, síelés, de akár köredzés a konditeremben – vagyis az aktív kikapcsolódást szeretem. Minden este könyv - többségében idegen nyelven. Pihentet és imádok a konyhában forgolódni, alkotni. Ha még mindig marad szabad időm, keresztszemes hímzés. No és filmek minden mennyiségben...


Házat vagy lakást terveznél magadnak? Hogyan képzeljük el?

Házat szeretnék. Egy szinten, átriummal vagy félig rejtett belső kerttel, nagy terasszal, minden helyiséget természetes fény megvilágítással. Színében fekete – fehér – arany berendezéssel… és egy kis ibolyás – padlizsános – levendulás lila hintéssel. Megjegyzem, az egyik legnehezebb dolog magamnak és a családomnak tervezni.

Lakberendezőként megrendelőtől függetlenül milyen színeket használnál szívesen mostanában?

Egyértelműen okkert. Vagy szürkéket, az ezüstösen csillogótól az egész mély árnyalatokig. Valamiért félnek ettől a színtől, pedig szerintem nagyon elegáns hatást érhetünk el vele.



Hogyan látod most magadat, és hogy szeretnéd látni három év múlva?

A jelenlegi helyzetemmel – mint önálló tervező – elégedett vagyok. Olyasmivel foglalkozom, amit imádok, ami folyamatos fejlődésre késztet. Az elkövetkezendő években is remélem, ugyanilyen lendülettel és elhivatottsággal dolgozhatok. A motivációt az újabb és újabb munkákban rejlő lehetőségek és megoldandó feladatok adják. Titkos terveim azért vannak, 3 év múlva talán pont azok beteljesedése kapcsán fogunk beszélgetni…:)



kedvenc napszak:  napsütéses reggel

kedvenc zene: változó és hangulat függő,
most éppen Csík Zenekar – Most Múlik Pontosan

kedvenc személyes tárgy: a húgom festményei

kedvenc emlék: világlátós

kedvenc szó: kedvesem

kedvenc lakberendezési stílus: nincs

kedvenc megbízó: a nem oda-vissza véleményt változtató,
a dönteni tudó

kedvenc anyag: bársony vagy üveg

kedvenc dekoráció: friss szálas virág


Vali munkája A mi otthonunk magazin márciusi számában Babaváró költözés címmel bemutatott lakás, és nemsokára az áprilisi Szép Lak magazinban is találkozhattok egy általa berendezett lakással. Mivel volt szerencsém mindkét anyagból cikket írni, így az áprilisi lakásbemutatót is megnézhetitek majd a Nem csak szöveg blogom oldalain.


Nagy Valéria további munkái a honlapján.

Share

Szólj hozzá!

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tisztelt Noémi
Nagyon tetszett a cikk amit Valériával készítettek. Igazábn tehetséges lakberendezőnek tűnik. Nagyon várom a következző lapszámot hogy megnézhessem a munkáit. Tisztelettel Nagy Orsolya

Névtelen írta...

Tisztelt Noémi!
Gratulálok, hogy ilyen kreatív, világot látott lánnyal sikerült interjút készíteni. Én is várom a következő hónapot, hogy újabb lapban is megismerhessem munkáját.
üdvözlettel: Letfusz Katalin

corporate image írta...

Every image is so WOW.I love to scroll it up-n-down so many times.Very Nice.

image consultant írta...

image consultant
This was a really quality post. The babies look very funny and lovely as well.In theory I'd like to write like this too, taking time and real effort to make a good article.

Névtelen írta...

Thanks for the information... I actually like this blog. I bookmarked this post and will definitely be making a return visit.
free logo vetor