2016-03-02

Miért stencilezz?Nemrégiben egy kedves barátnőm kért tőlem tanácsot, a kislányuk szobájának villámgyors átalakításához. Az apropót - mint sok család esetében - az iskola megkezdése adta, a rumlis kislányszobai állapot tarthatatlanná vált, ágyat kellett cserélni, asztalt beszerezni, a korábbi dekorációtól megválni, mindezt egy hétvége alatt, amíg a kislány nincs otthon. Meglepetés egy új nagylányos korszakhoz, de az egyszerűség, ésszerűség határain belül. Nekem rögtön a Pagina Galéria stenciljei jutottak eszembe megoldásként.

a korábbi állapot

Amikor összeállt a szoba hangulata és berendezése egy új, fehér bútorokra és kiegészítőkre alapozó színvilággal, megtartva a szoba bevált púderlilás falszínét, stencilt választottunk a Budakeszin működő galéria és műhely kínálatából.

A csipkeminta kellően időtlen, kis/nagylányos, finom, visszafogott, de szemet gyönyörködtető, így a Dantela nevű mintára esett a választásunk, amit két különböző méretben készíttetünk el.Stencilt több alkalommal használtam már, készítettem párnahuzatot, egyedi csomagolópapírt, stencileztem szekrényre is, de faldekorációnak most először ajánlottam. Nagyon vonzó a stencilek multifunkcionalitása, mert egy jól bevált minta textilen, szőnyegen, papíron, bútoron, de még tortadekorációnak is megállja a helyét. Másrészt nagyon fontos a minőség, és a Galériában kapható, a Műhelyben kipróbálható darabok ebből a szempontból is megállják a helyüket, nemhiába kísérleteztek annyit a stencilek gyártásával a tulajdonosok.


Mivel a szobát a szülők dekorálták házilag, így az is fontos volt az ajánlott átalakításban, hogy saját kezűleg, nagy felfordulás nélkül, gyorsan és egyszerűen meg lehessen csinálni, mindenféle gyakorlat nélkül. Stencilezés - amennyiben betartunk néhány módszert - pont ilyen, bátran nekivághatunk!

Döntsük el, hogy szabályos sormintát készítünk-e a stencillel (van olyan darab, ahol a minta csak így adja ki magát) vagy csak elszórtan dekoráljuk vele a falat. A csipkeminta 2 méretben ezért is bizonyult jó választásnak, mert a kicsi, 9 nm-es szoba 2 falfelületére került, de sokkal mozgalmasabb lett a látvány a különböző nagyságú csipkeminta használatával, elszórt megjelenítésével, mintha a szabályosságra törekedtek volna.


A stencil rögzítése az egyetlen kihívás, faldekor esetén a maszkolószalag tökéletes megoldás, a lényeg, hogy ne mozduljanak el a részletek.


A felületre kis szivacshengerrel vagy nyeles mintázó szivaccsal vigyük fel a festéket, vigyázzunk, hogy egyszerre ne sokat, mert különben könnyen megfolyhat a minta részleteinél.


Ha halványabb mintát szeretnénk, elég egyszer megfesteni a területet, ha erősebbet, akkor többször is érdemes átmenni rajta. 


Egy kis száradási idő után haladhatunk tovább a következő felületre, arra ügyeljünk, hogy óvatosan szedjük vissza a falról a ragasztószalagot.


Ha mégis kellene ennél több bátorítás, a Pagina oldalán nemcsak a több tucat stencil közül válogathattok, de részletes útmutatót is kaptok a stencilezéshez.

Andi és András, a Galéria tulajdonosai rendszeresen tartanak workshopokat, érdeklődjetek náluk a következő műhely iránt. Karácsony előtt én is jártam náluk, hamarosan jövök az ott készült képekkel!Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: