2011-08-30

Amiből sosem elég


Tárolók, kis és nagy szekrények, polcok, dobozok, rejtett zugok - vagyis amiből sosem elég. Olvasói kérdések alapján mondhatom, hogy beszélni sem lehet erről eleget, mert ha csak egy kicsit is lankad a figyelmünk, a halmok és kupacok családjába tartozó fajok gyorsan szaporodni kezdenek, persze ott, ahol nem kellene. A lépcső alatti - általában kihasználatlan - holt terület az, ahová érdemes betervezni pár megoldást, ezeket hoztam most nektek: 



A könyvespolcként való hasznosítás azoknak kedvez, akiknek nagy házi könyvtáruk van, de azok tárolása helyhiány vagy valamiféle lakberendezési koncepció miatt kiszorul a nappaliból/dolgozóból. A lépcső teljes mélységét csak akkor érdemes kihasználni, ha nem fix polcokat tervezünk, hanem mondjuk egységenként kihúzható változatot, hiszen ebben az esetben áttekinthető a kínálat. Ha fix polcokat építünk be  a könyveknek, elegendő a 40 cm-es mélység.





A lépcső az esetek többségében a lakás előteréből indul, vagyis kézenfekvő, hogy a feljáró alatt egy gardróbnak adunk helyet: alul fiókos vagy dobozos cipőtárolással, felül pedig, ahogy az emelkedés szöge megengedi, táskák, kiegészítők, esernyők, kabátok elhelyezésével.


Dolgozósaroknak is pompás, de csak akkor, ha nem ülünk naponta órákat a gép előtt. Egyrészt az elmélyült munkát nem igazán támogatja az az átjáróház-állapot, ami egy lépcsőházban tetten érhető, másrészt természetes megvilágítás nélkül, állandó lámpafényél, a monitort bámulva hamar elfárad a szemünk. A napi 1-2 órás ügyintézésre, az iratok rendszerezésére viszont tökéletes! Ez esetben a dossziék 40 cm-es polcigényén túl érdemes a lépcső teljes mélységében kialakítani az asztalt, megtervezve a gépház, a nyomtató, scanner, hangfalak, stb. fix elhelyezését is.


Ha gyerkőc van a háznál, a nappali elárasztása játékokkal a mindennapos hadműveletei közé tartozik. Elkerülni lehetetlen, viszont átterelhetjük a kupacokat a lépcső alá, egy játszókuckó kialakításával. Ha nagyon fullos gyereklakot akarunk összehozni, a búvóhelyet gipszkartonnal is leválaszthatjuk, amit kipingálhatunk vele közösen, ajtót, ablakot vághatunk rajta. Ennél pár fokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldás, ha függönnyel oldjuk meg a kérdést.




Hogy mit jelent mindez a gyakorlatban, arról hoztam néhány fotót is:


Forrás 1, 2, 3, 4, 5, 6

Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: