2012-02-14

Értékmentés másképp



Rácz Anikó tervezésében a HANNABI Freestyle Home márkáról a tavalyi Design Hét kapcsán már írtam itt a blogon,akkor mutatták be az új, Gyönyörű Magyar névre hallgató kollekciójukat, amely a paraszti világ értékeiből merít.



A cél nem a felidézése vagy mentése volt ezeknek a tárgyaknak, mintáknak, hanem a mai, akár teljesen modern otthonokba való integrálása. A parasztházak friss tisztasága, a kanapék egyszerű letisztult vonalvezetésén és eszközhasználatán köszön vissza, a gazdag motívumvilág pedig a székek támláján és a kiegészítőkön. Merítettek, inspirálódtak belőle, mintha mindig is töretlenül jelen lettek volna az életünkben. Így lett a tornácok fa lócájából lágy kanapé, így kerültek a gyönyörű faragott díszítések Corian székekre, és kapott az új letisztult formavilágú Nomád kanapé somogyi mintákat.

Nemrég készültek el a darabok befotózásával, most ennek kapcsán mutatok néhány darabot a kedvenceimből.
A beszédes Bogár és Szirom névre hallgató lerakó asztalok lapjának mintáját egy kalotaszegi hímzés ihlette, amit lézervágással alakítottak ki. A valószínűtlenül vékony, kézzel hajlított lábai és az indás részletek miatt organikus hangulatúak, mintha a kerti aljnövényzet lakói nőttek volna bútor nagyságúra.
A Vasárnap fotel tervezését egy kényelmes, mégis filigrán, könnyed és bárhová könnyen beilleszthető olvasófotel igénye ihlette. A vékony karfamegoldást dísztűzéssel emelték ki, és hímzéssel díszítették.


A Hat Szék nevű étkező székeinek formája és mintája, hat különböző régi magyar szék motívumait jeleníti meg. Mivel ezeknek a székeknek az arányai - bármilyen régen készültek is - majdnem megegyeznek a mai székek arányaival, így kis változtatással egy modern darabot kapta, amit a CORIAN® anyag társításával sikerült igazán újraértelmezniük.
A Lóca egy hagyományos fa lóca íveit jeleníti meg a kanapén, így született meg ez a vidéki hangulatú, mégis letisztult kanapé. Natúr anyagát, zsákszerű huzat és párnakialakítással, rejtett varrásokkal és kézzel faragott fagombokkal emelték ki. Stabilitását és tartósságát faváz szerkezet, speciális illesztések, és teherhordó vasalatok biztosítják. A kanapéhoz különleges újságtartó és könyöklőpárna is készült.

A kollekció többi darabját megtaláljátok a HANNABI honlapján!

Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: