2012-01-12

Kiskertemben 8. / Marokkói, afrikai, mexikói kertstílusok

Bár még csak most kezdtük az évet, tehát erősen benne vagyunk a télben, a szokatlanul enyhe idő miatt gyakran tavaszi hangulatunk támad. És ha támad a tavasz, téma lesz a kert is. Nem árt már most kigondolni, milyen növények, anyagok, színek vegyenek körül minket a házi oázisban. A kert-design rovat újabb részében is Tézli-Szabó Franciska kerttervező ad tippeket egy-egy ún. nemzeti kertstílus kialakítására.





A marokkó stílusú kertet az erős színek és egzotikus növényhasználat jellemzi. Erősen geometrikus a formavilág, a szimmetria, ezt a hatást fokozzák az architektonikus növények (jukkák, kaktuszok). A mázas kerámia, illetve kerámia cserepekből álló mozaik több helyen megjelenhet, pl. keretbe foglalva asztallapként, burkolatban, falon. Jellemző a világos színű terméskő (pl. mészkő) burkolat, szőnyegszerű csempe berakással. A hangulatot fokozhatjuk egyéb kiegészítőkkel, az iszlám világot idéző drapériákkal, dísztárgyakkal, díszpárnákkal.




Az alábbi kert is a marokkói stílus jellegzetességeit mutatja. A kert közepén díszmedence, annak közepén szökőkút áll. A marokkói stílus gyakori látványos eleme a medence mögött található csempéből kirakott fal, a terméskő burkolatot és a kavicsos növényágyakat elválasztó markáns szegély.

(Yves St. Laurent garden - Chelsea Flower Show 1997, tervező: Madison Cox)




Mexikói kertstílus: markáns színűre festett falak, zárt terek, erőteljes mintázatú és színű textilek, a növények közül a dúsan virágzó egzotikus növények és a sivatagi, félsivatagi növények (kaktusz, agávé, jukka, díszfüvek, pozsgások) jellemzőek. A vakolt falak a térhatárolás mellett szolgálhatnak ülőfelületként, az apró falnyílásokba dekoratív tárgyakat rejthetünk. A hőség elől az árnyékolók védenek, a kertben megjelenő víz vizuálisan is hűsít. A stílust mehidézhetjük dekoratív használati tárgyakkal, kerti szobrokkal is.



Afrikai stílus: lágy földszínekkel, vakolt épített elemekkel, kerti kunyhókkal, sivatagi növényekkel, mintás textilekkel teremthetjük meg az afrikai stílus hangulatát.

Ezek a kertek egy-egy közeli vagy távoli kultúra jellegzetes, történelmileg kialakult hagyományait követik anyaghasználatban, burkolat-mintázatban, a bútorok megjelenésében. Különösen itt áll fenn a veszélye, hogy a különböző stílusok keverésével karakter nélküli, giccses kertek jöjjenek létre. Az egzotikus növények alkalmazása csak megfelelő szakértelem mellett ajánlható, mivel legtöbbjük speciális ápolást igényel. Célszerű viszonylag tágtűrésű fajokat választani, de ekkor is biztosítani kell a téli fagyvédelmet takarással, téli belső tárolással. Különösen praktikus, ha az érzékeny növényeinket dézsában neveljük, így télen melegebb helyre vihetők. A növénytartóval is megidézhetjük egy-egy távolabbi kultúra stílusát. Különösen ezeknél a kerteknél fontos az egységes formarend kialakítása és az épület és a kert közötti összhang. Érdemes ezeket a stílusokat nagyon finoman, egy-egy stílusjegy erejéig alkalmazni. (A képek Jamie Durie, Sandy Koepke, és az Earthdesigns Stúdió munkáiból valók.)



Az eklektikus stílusnál többféle stílusjegy keveredik. Fontos azonban, hogy a berendezési, használati tárgyakat valamilyen egységes rendező elv szerint válogassuk. Ez lehet a színek harmóniája, vagy éppen a színek kontraszthatásán alapuló kedvező kerti kép. Lehet pl. különböző korból származó használati tárgyak összessége. Talán ez a stílus tükrözi leginkább a tulajdonos ízlésvilágát, személyiségét. (A képek szintén a fent említett tervezőktől származnak.)






Képek forrása: Eart Designs, Marokkói kert , Sandy Koepke , Jamie Durie 


A sorozat korábbi részei:


Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: