2013-02-21

Konyhatitkok - Nincs több rejtegetnivaló!


Az utóbbi hetekben megszaporodó magazinos lakásbemutatók – és persze az elmúlt évek gyakorlata, amikor tanácsadás vagy fotózás alkalmával beleshettem mások otthonaiba – egy érdekes kérdés felé terelték a figyelmemet. A lakásban megjelenő hűtőszekrény megér egy misét, de legalábbis egy posztot. A téma marginálisnak tűnik és nagyjából úgy is bánunk vele: nem csinálunk belőle esztétikai kérdést, majd eldugjuk vagy körbeépítjük – ezt hallom sokszor, esetleg elszántan kerülgetjük vagy rémes hűtőmágnesek lerakóhelyévé válik, ami végképp az ergonómiai és esztétikai szempontok megcsúfolását eredményezi.


Pedig a hűtőnk nagyon is központi kérdés, a lakás legtöbbet használt helyiségében trezorként őrzi a finomságokat, tárolja a napi háztartás-vezetéshez szükséges élelmiszereket. Ráadásul, a nappali-étkező-konyha hármas egysége, mint az utóbbi évtized markáns térszervezési trendje, nem is teszi lehetővé, hogy a mellékesnek gondolt háztartási gépeinket elrejtsük szem elől. A legújabb konyha design nem csak a konyhabútor kiemelkedően esztétikus, letisztult vonalvezetését, hanem szobaszerű megjelenését is megkívánja, és ebbe az összképbe ideális esetben a hűtőnk is bútorszerűen belesimul.


Mi az, amire még érdemes figyelni a hűtő kiválasztásánál? Nem, nem az áruházi akciókra gondolok… Egy hűtő vásárlása általában hosszú távra szól, ezért sokféle szempontnak kell eleget tennie. Az esztétikai kérdések mellett a belbecs ugyanolyan fontos, hiszen nem mindegy, hogy a helykihasználás szempontjából hogyan tervezünk, hogy a hűtőnk ellátja-e valamelyest a manapság a konyhákból kiszoruló kamra funkcióját, hogy a jellemzően átalakuló vásárlási szokásainknak és a felhalmozott élelmiszer-készleteknek megfelelő keretet ad-e?

A legtöbb, ami kihozható egy hűtőből aktuálisan a Samsung okos megoldásaihoz kötődik, a nemrég itthon is bemutatott új alulfagyasztós hűtőszekrényeivel. Szép (letisztult, egyenes vonalvezetésű, mégis kecses forma), energiatakarékos (intelligens kompresszorának köszönhetően ki- és bekapcsolgatás nélkül tartja meg a kívánt hőmérsékletet), időt spórol nekünk (a „No Frost” jegesedésmentes technológia nem teszi lehetővé jégréteg képződését, így leolvasztásra sincs szükség), és ugyan magától nem tölti fel az apadó készleteket, mindenesetre gondoskodik arról, hogy azok tárolása a lehető leghatékonyabb legyen.



Mivel mi is azok közé tartozunk, akik vásárlás után csak bedobálják, beszuszakolják az üres polcokra/rekeszekbe a vásárolt cuccokat, anélkül, hogy szisztematikusan rendszereznénk őket, kíváncsian néztem be a Samsung hűtőjének belsejébe. Egy dietetikus ismerősöm mindig megerősít abban, hogy ha rossz helyre pakolunk, gyakorlatilag pénzt dobunk ki az ablakon az idő előtt megromló, friss állagukat, ízüket elvesztő ennivalók állandó „újratermelésével”. Ismerős a helyzet?

A jelenség ellen veszi fel a kesztyűt a belső tér: 

- a kihúzható polcok segítségével a hátul tárolt élelmiszereket is könnyedén elérhetjük

- egy önálló, szeparált rekesz, a hűtő a hűtőben”, melyben külön szabályozhatjuk a hőfokot. Itt két különböző hőmérséklet beállítás közül választhatunk (tudtátok, hogy a felvágottakat és a húsokat 0 fokon érdemes tartani, a gyümölcsök és a zöldségek viszont 3 fokon érzik jól magukat?)



- a mélyhűtő rekeszeinek tartalmához is könnyen hozzáférhetünk


- kivehető kosarak biztosítják a főzés előkészületeit (és utómunkálatait)



- és nem utolsó sorban: az ajtó belső oldalán kellően széles, magas és mély rekeszek várják az innivalókat (például fröccsszezonban a megkezdett borokat és szódásszifonokat :))




Végül még egy jó hír: az új hűtő ára sem fogja lehűteni a kedélyeket, ha felcsigáztalak titeket, további infókat itt találtok: okosotthon.samsung.hu

Szólj hozzá!

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egy X-szel szoktak jelolni, ha szponzoralt tartalomrol van szo. Joerzes kerdese, hogy a blogger kiteszi-e a cim melle vagy sem. Amugy szinte minden lakber-blogra jellemzo, hogy "elfelejtik"!

Kedvenc Otthon írta...

Jóérzés kérdése, hogy a megjegyzés írója vállalja-e nevét a hozzászólásához vagy sem. Amúgy szinte minden kedves, vélhetően igen jó szándékú, de ezt jól titkoló kommentelőre jellemző, hogy "elfelejti"! ;)

mangoka80 írta...

Szia!

Azt szeretném kérdezni, hogy látható lesz-e a blogon a táborkép-konyha nyertesének háza? Úgy olvastam az egyik kommentben, hogy igen.
Nagyon érdekelne a ház többi része is, ezért kérdezem.

Köszönöm
Üdv
Zsuzsi

Kedvenc Otthon írta...

Kedves Zsuzsi,
kicsit megkésve, de remélhetőleg a jövő héten jelentkezem azzal a poszttal is! Köszi a türelmet!