2010-05-20

Időnk, mint a tenger

A decoupage, vagyis szalvétatechnika rém kedves műfaj, de ritkán látok olyan példát, ami egy modern berendezés mellett is megállja a helyét, dekoratív, és nem túl negédes. Az alábbi képeken egy IKEA-ban tucatszámra kapható tálat díszítettek ezzel a technikával (talán nálatok is lapul otthon egy példány - nálam pont nincs..). Aki belevág, hogy felújítsa, annak már csak hobbiboltokban kapható decoupage ragasztóra és lakkra lesz szüksége, no meg különböző szalvétákra, megmaradt anyagokra, dekorpapírokra vagy akár tortacsipkére.


A lépések:
1. A kiválasztott szalvétamotívumot ollóval vágjuk ki, a többrétegű szalvétából csak azt a réteget használjuk fel, amelyiken a minta van.
2. A díszítendő felületet (és nem a kivgott szalvéta/papír/textil hátulját!) ecsettel vékonyan kenjük be decoupage ragasztóval.
3. Símítsuk rá a kivágott motívumot, majd hagyjuk megszáradni.
4. Száradás után még egyszer kenjük át a felületet szalvétaragasztóval.
5. Kenjük át az egészet decoupage lakkal, így tartósabb és fényesebb lesz.

Textilminták ragasztásához létezik kifejezetten textildecoupage ragasztó is, amit vastagabb rétegben kell felvinni a textilre. Ha kipróbáljátok, jöhetnek a fotók!


Share

Szólj hozzá!

3 megjegyzés:

Wunderkammer írta...

Muy interesante.
Gracias por los consejos.

Melinda Néder írta...

Én pár éve teljesen rá voltam kattanva a szalvétázásra. A padláson egy több, mint 3000 db-os szalvéta gyűjteményem van bedobozolva, ami szerintem már a nyugdíjas éveimre vár. :)
Egyébként ez az utolsó tál a képen nagyon szép!

B.Tier Noémi írta...

Az én gyerekkori szalvétagyűjteményem is a padláson végezte, azóta nem láttam. Kár érte...