2012-03-14

Csak természetesen! Ház a Balaton partján




Egy gyerek, nem vitás, sok változást hoz az életünkbe. A hétköznapok átalakulnak, mások lesznek a prioritások, lehetőségek, igények. Van, hogy ez továbbgyűrűzik, új életformát, új környezetet teremt vagy alapvetően szemléletet formál: fontos lesz az értékek teremtése, védése, a maradandó dolgokban, anyagokban való gondolkodás. A fiatal, saját vállalkozásában dolgozó, kreatív édesanyáról tudtam, hogy a tömör fa bútorok szerelmese, kíváncsi lettem hát, milyen környezetet teremtett maguknak. Egy új történettel csatlakozunk a blog eddigi, hazai lakásbemutatóihoz, ahol minden a család elsőszülöttjével kezdődött...




"A kisfiúnk születése után, az első nyár beálltával egyre elviselhetetlenebb lett a budapesti, tetőtéri lakásunk, ahol akkoriban állandósult a 30 fok. Körbenéztem az interneten bérelhető ház után kutatva a Balaton északi partján. Találtam is viszonylag gyorsan, amit először egy hónapra, aztán háromra, végül már egy évre vettünk ki, és egyre több időt töltöttünk ott. Akkor jött az elhatározás, hogy vegyünk ott egy telket és építkezzünk. Imádtuk azt a kisházat, amit béreltünk, de az még sem az ember sajátja, amit ápolgat, dédelget, átalakít, berendez saját ízlése szerint."


"Hamar ráakadtunk a megfelelő telekre. Fontos volt, hogy csendes, a szomszéd házaktól viszonylag elkülönülő legyen, nagy kerttel, ahol lehet focizni, játszani, és amikor csak az idő engedi, a szabadban élni a mindennapokat. Szeretünk az erdőben barangolni, gombászni, ezért az különösen vonzó volt, hogy a kiszemelt telek két oldala erdővel határos."


"A tervezést - szerencsés módon - egy építész barátunkra bízhattuk, aki már jól ismerte az ízlésünket, a szempontjainkat. A természetbe illő, egyszerű formavilágú épületet képzeltünk el, belül átlátható, szellős terekkel és sok - vendégfogadásra alkalmas - szobával, de legalábbis alvóhellyel, hogy a családot és a barátokat bármikor el tudjuk szállásolni. Fontos volt a fedett terasz, sparhelttel és kemencével, nagy asztallal. A telekhez sok szőlő is tartozik, ezért a már meglévő pincét is mielőbb szerettük volna rendbe tenni, hogy legyen hely az újbornak :) A telek adottságaiból fakadóan rengeteg vörös kövünk lett, amit szintén szerettünk volna beépíteni, vagy legalább valamilyen módon felhasználni, hogy igazodjunk a táj jellegzetességéhez."


"Minden szempontunk tökéletes harmóniába került az építész által megmutatott első tervvel: egy „parasztház” született, modern felfogásban. Anyaghasználatban a fa, a tégla és a kő dominált, színekben a fehér, és a pácolt fa színe, amely nem csak a szerkezetre, hanem a belső fa falburkolatokra, fa gerendás mennyezetre is felkerült."



"Sokat tűnődtünk a padló és a terasz burkolatán. Valamilyen természetes hatású, strapabíró burkolatot szerettünk volna, végül az építész barátunk javaslatára a mészkőre esett a választás.  Világos mészkő került a teraszra, de a konyhába és a fürdőkbe is.  A nagy belmagasságú, fagerendás belső teret natúr kőris hajópadlóval burkoltuk."


"Megvalósultak a nagy közösségi terek és a teraszhoz kapcsolódó hatalmas üvegfelületek, amelyeket fából készült külső spaletta véd. Ahogy  a ház kialakítására is jellemző, úgy a berendezést illetően is egyszerű szépségű bútorokat terveztünk, néhol egy-egy újrahasznosított darabbal. A letisztult, minimálra emlékeztető formavilágot régi darabokkal kevertük, de mindenhol a természetes anyaghasználatra törekedtünk. "


"A konyhánk és a gardróbunk gyakorlatilag egy egész falat betöltő, azonos raszterű egységekből álló hófehér szekrénysor, ami minden félelmem ellenére remekül használható! Az étkező a modern konyhával ellentétben egy bensőséges, otthonos hangulatot teremt a melegbarna fa asztallal,  a paraszt- és thonet székekkel, és a kézi csomózású szőnyeggel. A nappali egy klasszikus magyar-tarka tehénbőrt kapott."


"A beépített bútorokat, a konyhát, a függesztett lépcsőt, és a falburkolatokat mind a Vilavu asztalosának keze munkája (poszt a Vilavu termékeiről, még itt). Minden tömörfából készült, mert úgy gondoltuk, hogy a fa természetes színe jól illik a fehér, minimál bútorokhoz. Imádok bolha piacokra, régiség boltokba vagy azokat felhalmozó üzletekbe járni, főleg itt, a Balaton közelében. Sőt, az interneten is csodás dolgokat találok. Így az asztalos által készített bútorok mellé választottam pár régi utazóládát, néhány, éjjeli szekrényként funkcionáló régi gyerekszéket és tükröt."




"A fürdőszobákban fából készült a pult és a mosdót tartó asztalka is. A szanitereknél és a csaptelepeknél az ívesebb, kerekebb formákra esett a választás. Mivel egyikünk zuhanyozni, másikunk fürdeni szeret, ezért két fürdőt alakítottunk ki a földszinten, a szülői háló mellett, amelyek egybe nyílnak és adott esetben a kisebb, zuhanyzós, leválasztható vendég wc-nek."



"Az emeleten a kisfiúnk tágas szobája mellett még két vendégszoba, illetve egy fürdő van. Ahogy az ebédlőben, az emeleten is kézi csomózású szőnyeg melegíti a padlót.








"Bár a ház nemrég még a havas téli arcát mutatta, a teraszon lévő nyári konyhát és kamrát lassan már lehet használni. A terasz állandó darabja egy óriási újrahasznosított teakfa asztal, ami köré bőven elfér a vendégsereg."


Köszönet a tulajdonosoknak a képekért és a ház történetéért!

Ha Ti is szeretnétek bemutatni az otthonotok történetét, amely ötletként, példaként, inspirációként szolgálhat mások számára is, írjatok emailt! Leveleteket és képeiteket a kedvencotthon[kukac]gmail.com-ra várom.

Szólj hozzá!

2 megjegyzés:

Turák Kinga írta...

az asztal, az utazóláda, a szék... nagyon jó lenne! :)

Névtelen írta...

Nekünk is lenne ilyen házra igényünk, mert a tizedik emeleti panel lakásban elviselhetetlen az élet...:( Csak sajnos bérből és fizetésből élünk...:( Ötlet, inspiráció - minimálbérből élőknek?