2010-05-30

Visnyei Renáta

Renátával tavaly ősszel ismerkedtem meg, amikor már várandós volt kisfiával. Mivel nem csak lakberendezőként, hanem újságíróként is dolgozik, a mi lakásbemutatónkhoz szükséges interjút készítette velem, legalábbis erre készültünk egy belvárosi kávézóban. Ha nem lett volna sietős dolgunk, szerintem estig ott beszélgettünk volna, hogy csillapítsuk a munkája iránti kiváncsiságomat, megvitassuk a lakber állapotokat, no és a gyerekek is hamar közös nevezőre hoztak minket, ez ügyben - örültem - nekem volt több tapasztalatom :) A LakberendezŐ sorozat folytatásában vele beszélgettem, gyereknap lévén nem másról, mint Marci gyerekszobájáról, amiből jelenleg kettő is van, tele sok apró finom részlettel, saját kezűleg antikolt bútorokkal. 



A várandósságod alatt nemcsak, hogy aktívan dolgoztál, de még a lakásbővítéssel járó teljes felújítás szervezését is magadra vállaltad. Elkészültetek időre, milyen lett a gyerekszoba?

Bár nem így terveztük, jelenleg két gyerekszobánk is van. A méretét tekintve - 26 m² - majdan két gyermeknek is ideális, leendő játszó- és alvó szoba, illetve a ténylegesen is funkcionáló babaszoba. Előbbivel sajnálatos módon nem készültünk el Marci születésére, így ez jelenleg szülői hálóként funkcionál. Utóbbi a volt hálószobánkból lett gyorsan kialakítva a várandóság utolsó heteiben, elvileg ideiglenesnek szántunk, de végül annyira bevált, hogy négy hónap elteltével is ez Marci birodalma. Roppant kicsi alapterülete miatt ezt a funkciót csak addig lesz képes betölteni, amíg a kislegény kúszni-mászni nem kezd. Addig is a kisággyal, babaszekrénnyel és a kórházi bent tartózkodás alatt a kádtartó állványra hamarjában csináltatott pelenkázó lappal zsúfolásig megtelt szoba elég zugos Marcinak. Az ágya mögött lévő tapétát már évekkel ezelőtt kinéztem, hogy ha egyszer kislányunk születik ez fogja a gyerekszobát díszíteni. El se tudtam képzelni, hogy esetleg fiunk szülessen… :)  Így a romantikusnak tervezett hálószobánkba terveztem be a tapétát, ami végül mégis csak Marci szobája lett. De egyelőre még pici hozzá, hogy reklamáljon a lányos tapéta végett … Talán kevésbé fiús az ikeás kiságy fejvégét díszítő ágyvég is, de amikor ütött-kopott mivoltában a Vaterán ráakadtam, nem tudtam ellenállni.


Akárhogy is, de nagyon hangulatosak lettek a szobák. Mi volt a vezérelv a tervezéskor? Milyen anyagokat választottatok?

A nagyobb gyerekszoba egyik falát szintén egy svéd dizájn tapéta díszíti, ami valójában egy felnőtt kollekció darabja, de a rajta szereplő pávák, pillangók, díszmadarak jól beleillenek egy pici baba környezetébe. A kékesszürkés alapszínű, visszafogott színvilágú tapéta lett a kiindulópont a szoba hangulatát tekintve. A zöldes bézses pávatollal azonos színűre kevertettük a falszínt, a svéd hajópadló pedig a tapéta alapszínéhez hasonló kékesszürke, gyerekbarát bio olajjal lett felület kezelve. Mindenképpen ragaszkodtunk a természetes alapanyagú meleg burkolathoz, amin a gyerekek nyugodtan mászkálhatnak mezítláb is. A bútorokat tekintve fehérben gondolkodtam, ami elég semleges bármely nemű gyermek számára. Mivel a cél egy romantikus összhatású, franciás stílusú szobabelső megteremtése volt, a különböző helyekről összeszedett, lomtalanított bútorok kopottas fehérre lettek antikolva. Az alapdarab egy ónémet stílusú tükrös szekrényke volt, amire még nyolc évvel ezelőtt egy vidéki fészerben akadtunk rá. 


Barna olajfestékbe burkolódzva azóta őrizgettük, hogy egyszer majd megtalálja a helyét. A fehér fekvő fotel melletti szintén ónémet szekrénykére a Vaterán bukkantam, az ugyancsak ilyen stílusú pelenkázó komódot egy ügyes asztalossal készíttettük, aki régi bútorok felújításával foglalkozik. A méreteit a szoba egyik beugrójához igazítottuk, a pelenkázó lapját pedig a már korábban megvásárolt pelenkázó szivacshoz méreteztük. Mivel jelenleg a szoba a mi hálószobánként funkcionál, így a méhviaszolt hatású ikeás franciaágyunkat is fehérre antikoltuk.



Mi lesz Marci gyerekszobáinak sorsa? Terveztetek még valami változtatást?

Néhány hónapon belül szeretnénk Marcit a nagyobb szobába végleg beköltöztetni, hogy azt a hátralevő egy-két évet, amíg talán nem szól bele a szoba berendezésébe, a helyiség ilyen állapotában élvezhesse.  Utána már úgyis az ő ízlésének megfelelő képek kerülnek a falakra…


 Renátával és a gyerekszobával A mi otthonunk májusi számában is találkozhattok.


Share

Szólj hozzá!

3 megjegyzés:

Csilla írta...

Nagyon szép! Imádom ezt a stílust, a bútorokat!

Névtelen írta...

Csodalatos, irigylesre melto lakas!!

B.Tier Noémi írta...

Csatlakozom az előttem szólókhoz! Remélem Renáta hamarosan megmutatja a lakás többi részét is :)