2016-08-25

Egy asztal új élete - Sadolin bútorfelújítás


Mindig örömmel tapasztalom, ha a bútorfelújítás DIY, azaz csináld magad vonalát a termékgyártók is megtámogatják, elsősorban profi, jó minőségű alapanyagokkal, választékkal, és technikai megoldásokkal. Ahhoz, hogy a termékek a gyakorlatban is működjenek, néha nem árt noszogatni is a kreatív olvasót, ötleteket, tippeket adni a felhasználásra, és főleg azt megmutatni, hogy mindez egy kis előkészület után néhány eszköz és pár doboz festék segítségével egyszerűen és gyorsan kivitelezhető. 

Egy ilyen remek kisfilm elkészítésére adódott lehetőség, az apropos-t pedig ez a régi, szebb napokat is megélt, de igen jó formájú kisasztal szolgáltatta, amit évekkel ezelőtt Judit barátnőmmel együtt lomiztunk a Gozsdu-udvarban. Egy projekt keretében újítottuk volna fel, de a téma végül elmaradt, az asztal meg hozzám került, a fedett teraszra, a kanapé mellé. Jó időben itt kávézok, olvasok, nyáron fröccsöknek, télen forralt boroknak ad helyet, vendégség idején tálalóként szolgál. Ideje volt kicsit szebb külsőt adni neki.A felújítás - ahogy a kisfilmben is látszik - egyszerű, de többfázisú, és nem is árt az alaposság, az útmutatóknak megfelelő, szakszerű eljárás, különben csak egy távolról élvezhető látványt kapunk. 


Első lépésként a munka megkezdése előtt érdemes átgondolni a teljes folyamatot, és előkészíteni a szükséges eszközöket. Ennél a projektnél ezeket használtam: Sadolin Fresh fa felújítót, Sadolin Superdec fafestéket és Sadolin Velvet lazúr bázist a felületkezeléshez. Kellettek hozzá tömör, lapos, közepes méretű ecsetek, néhány kisebb ecset a dekorfestéshez. Előkerült a csiszológép, és időnként nem ártott a kesztyű felvétele sem.


A kiinduló állapot több réteg korábbi festéket, foltokat, kopásokat, és egy elöregedett fa felületet rejtett. Innen indultunk.


Szivaccsal és mosószeres vízzel lemostam az asztalt, majd csiszológéppel 10-15 perc alatt eltüntetem az asztallap felületének durvaságát, a textúrában érzékelhető nagyobb különbségeket. Használjatok kesztyűt a csiszoláshoz, és egy védőszemüveget is, ha nagyobb felületet csiszoltok vagy érzékenyek vagytok a finom porra. Ezt a műveletet nem árt kültéren végezni, a festés miatt is fóliát terítve a padlóra, illetve letakarni a berendezést, különben mindent elborít majd a szálló por.


Az asztal légies, karcsú lábait egy erősebb csiszolóvászonnal dörzsöltem át alaposan, de mivel itt nem voltak érdes felületek, ezzel könnyen lehetett végezni ilyen módon is, kb. 15-20 perc alatt.


A Sadolin Fresh fa felújítót varázsszernek mondták, és valóban csodákra, de legalábbis látványos átváltoztatásokra képes. A sűrűbb állagú szert viszonylag vastagon kell a felületre önteni, majd elkenni, hogy mindenhol egyenletesen bevonja az asztalt. 


Kb. 10 perc várakozást követően, miután az asztal teljesen magába szívta az anyagot, bő vízzel le kell öblíteni a felületről.


A kiinduló állapot és a csiszolás, fehérítés utáni fa felület ég és föld, és mindez fél órába került.


A festés előkészítéséhez csak akkor kell maszkolás, ha a dekorfestés nem lesz homogén, egyöntetű, hanem néhány részletet más színben szeretnénk majd viszontlátni, vagy ha vannak olyan kis alkotóelemei a bútorunknak (pl. fixen rögzített, nem leszerelhető bútorgomb, fogantyú stb), amit nem szeretnénk festeni. Ez esetben maszkoljuk körbe az adott részt, több rétegben.


Ezután jöhet a festés 2 rétegben (közte persze egy kis időt hagyva a száradásra) a választott színnel, ehhez most Sadolin Superdec fafestéket használtam Sahara színben. A színpaletta a Sadolin oldalán elérhető.


A csiszolt fa felületre Sadolin Velvet lazúr bázis festék került, szintén 2 rétegben. Meleg nyári napon dolgoztunk, így szinte alig ért az ecset a fához, már száradt is a festék. Kevésbé extrém időjárási viszonyok között is érdemes gyors, határozott mozdulatokkal dolgozni, végig "kihúzni" az ecsetet a felületen, hogy minél kevésbé legyen megtöredezve a festés.
  

A maszkolószalagot - amíg nem tapasztalja az ember - jobb minél előbb, a teljes száradást meg nem várva eltávolítani, igaz ez a falfelületekre és a bútorokra is, különben a széleken a festéket is leszedjük a szalaggal együtt. Bár a nedvesség miatt több darabban sikerült leszedni, végül ott maradt az eredeti nyers felület.


Azután jöhetett a díszítőfestés, vagyis néhány részletet az asztal különleges formájából adódóan fehérre festettem kétféle kisebb ecsettel.


A legvégén megkapta a felület a 2. réteg lazúrt is, itt már csak az a lényeg, hogy a festéket könnyen, egyenletesen elterítsük.

Voilá, ez itt a végső állapot, egészen más hangulat és színfolt lett a teraszon. Ha észrevettétek, vár még ott a háttérben más felújításra szoruló tárgy is, legközelebb talán lámpafelújítás következik ;-)


A forgatás amúgy a 30+ fokok ellenére nagyon kellemesen jó hangulatban telt, egyedül Zoé, a macskánk szemlélte, mondjuk úgy, kellő óvatossággal az eseményeket, nagyon gyanús volt itt minden...


Pedig nagyon komolyan dolgoztunk :)Ha kedvet kaptatok, bátran ajánlom, hogy vágjatok bele egy kisebb bútorfestésbe, akár kültéri darabot újítanátok fel a következő terasz szezonra, akár beltéren szeretnétek újjávarázsolni egy fabútort. A Sadolin kisokos oldalon megismerhetitek a Sadolin termékcsalád tagjait, kereshettek hozzátok közel található üzletet, és más projekteken keresztül, ugyanígy egy tutorial segítségével magatok is nekikezdhettek egy felújításnak.

Fotók: Sadolin kisokos

Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: