2013-01-29

Költözködünk, költözködünk? - avagy dobozokból extra faldekor


Igazi extra csemegét hoztam a DIY "faldekorációk" világából, elkövetője Szűcs Évi, szakmabeli, lakberendező, de ez most csak az ötlet és kivitelezés minőségében jelent biztos alapot, Titeket viszont ne tántorítson el attól, hogy ellesétek tőle a trükköket. Igaz, a helyzet elég speciális, hiszen a dekorált falat abból a több tucatnyi megpakolt ikeás kartondobozból húzták fel, amit hősünk legújabb költözésekor magával hurcolt az új helyre. Mondhatni, ez egy új típusú ikea-hack :)




Költözködés idején a dobozokból vegetálás talán mindenkinek ismerős, én speciel a rögtön kirámolós fajta vagyok, de nem egy olyan lakásban jártam már, ahol a házigazdák valamiért hónapokig ragaszkodtak a kartonokhoz, és egy idő után olyan értelemszerűen húzták elő a keresett objektumot a teljesen egyforma dobozok tengeréből, mintha egy felcímkézett fiókba nyúlnának.

Évi esete annyiban más, hogy "a lakva ismerjük meg a várost" program önkéntes és lelkes résztvevőjeként mostanában nem tervez hosszútávra, így a dobozait sem bolygatja meg, ha nem muszáj. Viszont az új helyen úgy érezte, hogy kell velük kezdeni valamit. A 4 sorban felhúzott, egyforma méretű, egymásra pakolt dobozok jól összepasszoltak és erősen vágyakoztak a további együttlétre és valamilyen extra megoldásra. 


A kartonfelület jó alapnak bizonyult egy gigantikus dekorfestmény kivitelezéséhez, amelyhez Endrődi Kriszti grafikus tervezte meg a mintát. A gépen így nézett ki, a dobozokhoz méretezett rácsvonalakkal.


A kivitelezés a következőképpen zajlott:

1. a minta felrajzolása
2. fehér alapozó acryl festékkel a lány és a szájából kijövő kacskaringók és négyzetek megfestése: fontos, hogy a festéket vízzel érdemes hígitani, de csak pont annyira hogy kenhető legyen, de ne átlátszó
3. színes festék felvitele az alapmintára
4. fekete festés  a jobb felső 9 dobozra, kikerülve a fehér és narancs mintát
5. a bal felső 9 dobozra „dekupázs” ragasztóval az újságpapírok felragasztása, random elrendezéssel.
6. az újságra chevron minta rajzolása
8. a vonalak kitöltése





A minta mentén maszkoló ragasztót kellene használni, hogy szépek legyenek az élek. Éviék - spórolva az idővel, amit a maszkolószalag aprólékos felragasztása elvitt volna - ezt úgy helyettesítették, hogy minden vonalnál elfogatott újságpapírral nyertek egyenes vonalakat. 
Bátor vállalkozás, de hogy biztosan jól sikerüljön, ide kattintva találtok egy chevron-festés tutorialt. Annyiban érdemes az itt látottakat módosítani, hogy a chevron minta festésénél, ha maszkoló szalagot használ valaki, akkor ahhoz, hogy egyforma magasak legyenek a minták az egyik szalagot a kifestendő minta tetejéhez, a másikat az aljához kell ragasztani!



Gratula Évinek és Krisztinek a zseniális munkáért, remélem, Titeket is inspirált!



Szólj hozzá!

3 megjegyzés:

éva írta...

Hát....:) azért ez lakásba nem való...

Kedvenc Otthon írta...

Szerintem, ha már kényszerből ott van, nem árt előnyt kovácsolni a hátrányból. Itt pont ez történt :)

mangoka80 írta...

HSzia!

Mikor lesz képes ripor a tábor konyha fotópályázat nyertesével? (A facen olvastam, hogy lesz)

Köszi!
Zsuzsi