2010-04-02

Konyhák - egy kicsit másképp

A korrekt enteriőrök lehetnek szépek, de egyben roppant unalmasak is. Némi izgalom a konyhába sem árt, és az sem baj, ha a hatást valami egyszerű, pénztárcakímélő megoldással érjük el. A válogatás olvasói kérésre született, aminek azért is örülök, mert a blog a Ti észrevételeitek, megjegyzéseitek alapján tud építkezni, fejlődni.

Játsszunk egy kicsit: melyik térben tudnátok elképzelni a mindennapjaitokat: a főzést, vendéglátást, mosogatást, kávézást, beszélgetést?  
Írjatok, kommenteljetek!


Az egyszerű fehér konyhabútort a magasfényű türkizkék csempe dobja fel. A fekete gránit munkalappal és a piros / narancs, zöld kiegészítőkkel számomra dinamikus és friss a látvány.


Látványos a diagonálban lerakott fekete-fehér padlólap is, amihez jól passzol a meggypiros magasfényű konhyabútor. Ha végre elszakadunk a padlótól, fókuszáljunk a konyhabútoron lévő mintára. Kivitelezése talán matricázással, kasírozással is megoldható. Egy biztos: a nagyméretű, egyszerű mintával nagyobb hatást érhetünk el, mintha szétapróznánk vagy sorjáznánk az általunk megálmodott motívumot.


Egyszerű vonalvezetésű bútor izgalmas alsó frontokkal: a bordázott felület sötétebb szürkéskékjének világosabb árnyalata a falon is megjelenik. A nyitott polcon lévő válogatott tányérok és poharak nélkül nem lenne teljes az összkép, a színek is tökéletesen harmonikusak. A fehér vázas székeknek remek társa a design-csillár, ami egyben az egyetlen költségesebb darabja a berendezésnek.


Két szép lámpa egy szokatlan helyen, ez ilyen egyszerű. Sokat segít a látványon az is, hogy a konyhabútort nem a szokványos alsó / felső tömbökben helyezték el, hanem az egyik oldalt szabadon hagyták. Nekem bejön...

Az IKEA-ból is beszerezhetjük ezeket a felső szekrényként használt doboz-elemeket, amiben "kiállítást" rendezhetünk kedvenc konyhai dolgainkból. A dobozok hátaként dekorpapírt vagy tapétát is ragaszthatunk a falra. Ha megunjuk a színét/mintáját, könnyen és olcsón cserélhetjük.


A páraelszívó kivezetését elrejtő gipszkarton elemről nem hogy mélyen hallgatnának, hanem még színezéssel is hangsúlyozzák, és milyen jól teszik! A harsány zölddel keretet adtak a konyhabútornak, a mögötte lévő falat pedig türkizzel festették. A falat a munkapult mögött rozsdamentes acél lemez védi. Itt is sokat dob a látványon a felső szekrények elhagyása, illetve a gipszkartonba süllyesztett világítás. 


A sokszínes környezetből kiragyog a fehér fényes téglalap alakú falburkolat, és az izgalmas formák miatt a konyhabútor hagyományos elhelyezése sem zavaró. A lakókonyha jelleget a falak tapétázása, a falióra és a párnás sarokpad adja meg. Jó kis kuckó lehet.


A sok fehér és a fény miatt egyáltalán nem nyomasztó a fekete csempe.  A szőnyeg és a színes radiátor ráadásul tovább puhít a fekete-fehér kontraszton, amit a falimatricákkal aztán mégis visszacsempésznek. Mindegy. Így is jó.


Felejtsük el a pillangós hátteret, meg a sokadik fehér konyhabútort...inkább csak mintának szántam, hogy a két blokk közé egy üvegfal mögé tapétát is tehetünk. 


Ő a néggyel fentebb emlegetett dekorpapíros-dobozos megoldás bohém változata. Minden színes,  nyitott szekrényen áll, és bármikor variálható, átrendezhető. A króm búrás lámpa itt is hangsúlyos eleme a térnek.  

Share

Szólj hozzá!

4 megjegyzés:

vilimikata írta...

kedves Noémi!
Köszönöm az ötleteket, máris találtam hasznosíthatót. Különösen tetszenek a fehér konyhabútor "feldobására" vonatkozók, én is fehér bútorban gondolkodom, úgy látszik, ez most divat (?). Az utolsó példa nem hagyományos konyhaszigetes megoldása is kúl :)

Szentgyörgyi Kata írta...

Imádom a nyitott polcos verziókat. Nekem is sokáig az volt a konyhámban, elsősorban anyagi okok miatt, de baromi jól is nézett ki. De nem praktikus! Iszonyat sokat kell takarítani, nem csak a polcokat, hanem MINDENT ami a polcokon van,különben szinte azonnal rájuk rakódik a kosz, meg a zsír, ami egy konyhában azért van.....már ha használják.

Gabi írta...

Nekem a lakókonyhás tetszik a legjobban, nagyon bohém, játékos, mégis minden igényt kielégít, amit egy konyhának tudnia kell.

B.Tier Noémi írta...

Kati, a nyitott polcokat nem vetném el, de csak egyet-kettőt használnék belőlük, így talán bírható a takarítás. Gabi, nekem is a lakókonyhás verzió a kedvencem, talán egy árnyalattal konszolidáltabb formában...:)